Facebook се оцени на $104 млрд.

Facebook излиза днес на борсата с първично публично предлагане на акции (IPO). Късно снощи бе определена максимална цена от 38 долара за акция, което означава, че компанията се оценява на 104 милиарда долара.

Ако бъдат продадени всички акции по заявената цена, IPO-то на Facebook ще бъде третото най-голямо в американската история, отбелязват анализаторите. Очаква се в първия ден от търговията акциите на Facebook да поскъпнат с 50%.

Facebook изкарва по пет долара на година от един потребител на социалната мрежа. Компанията се надява в бъдеще нишата на мобилните устройства и таблет компютрите да стане основният й източник на приходи.

Експертите са на мнение, че Facebook трябва да насочи усилията си към увеличаване на приходите, като се отчита конкуренцията от страна на компании като Amazon, Apple и Google, за да отговори на големите очаквания на инвеститорите.

Наскоро Уорън Бъфет, един от най-големите инвеститори в света, заяви, че проекти като Facebook са непредсказуеми в развитието си и, че той не би вложил парите си в тях.

Коментар