Президентът посети централата на Сиско в Силиконовата долина

На 17 май 2012 г., в рамките на първото си официално посещение в САЩ, президентът на България Росен Плевнелиев посети Силиконовата долина и се срещна с Джон Чеймбърс, главен изпълнителен директор на Сиско. Президентът Плевнелиев и г-н Чеймбърс обсъдиха ролята, която все по-голямото навлизане на технологиите и ИТ може да изиграе в стимулирането на икономическия растеж и конкурентоспособността. Джон Чеймбърс информира президента за дейността на Сиско в България и потвърди отново ангажимента на компанията към страната“.

Сиско присъства на българския пазар от 1999 г. и от тогава допринася за дигитализацията и модернизацията на икономиката, чрез своята мрежа от над 200 локални партньора. Компанията има и екип от разработчици, базиран в София, който разработва платформата на компанията за корпоративно сътрудничество, наречена Cisco Quad. Cisco Quad e високо иновативна платформа, която помага на хората при необходимост да имат достъп до информацията, в моментите, когато се нуждаят от нея. Благодарение на Quad, знанията и идеите могат да бъдат споделяни, като се преодоляват географските и корпоративните граници. Virgin Media, Nike, GE и Американската банка са едни от глобалните клиенти на Сиско, които вече използват платформата. „Сътрудничеството” е един от петте стратегически приоритета на Сиско.
 
Най-голямата инициатива на Сиско за корпоративна социална отговорност, Сиско Мрежова Академия (Cisco Networking Academy), съществува в България от 1999 г. и в момента има повече от 50 академии, работещи в цялата страна. От стартирането си в България, повече от 17 000 студенти са взели участие в различни ИТ и мрежови курсове, предлагани от академията.
 
На срещата с Джон Чеймбърс, Росен Плевнелиев беше придружен от Н. Пр. Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ, Н. Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България, както и от представители на българския бизнес, в това число и управляващия директор на Сиско България – Борислав Димитров. Питър Хайду, генерален директор на Сиско за Югоизточна Европа, както и екип от служители на Сиско България се присъединиха към посещението виртуално, чрез технологията Cisco TelePresence.
Сиско се надява стратегическото партньорство между компанията и българското правителство да продължи, като в резултат на сътрудничеството се подпомогнат стратегията на президента Плевнелиев за повече иновации.
 

Коментар