Модулни центрове за данни пестят разходи

Модулните центрове за данни, базирани на фабрично готови компоненти, спестяват от 10 до 30% от капиталовите разходи при изграждане на инфраструктура, в сравнение с традиционните варианти, сочи ново изследване на 451 Research.

Компанията е анализирала бизнеса на 35 доставчика на модулни центрове за данни, като стига до извода, че това е много ефективен подход за разгръщане на изчислителни комплекси.

Предимствата от прехода към подобен модел обаче не са линейни и всеобщи. Модулните центрове могат да се окажат много ефективни по отношение на капиталовите инвестиции, но другите им преимущества не са очевидни, уточнява 451 Research.

Контейнерите не решават проблемите на всички клиенти, коментират специалисти от подразделението Global Foundation Services на eBay. Но ако клиентът има стандартизирана инфраструктура и иска да я мащабира, то модулите са добър вариант.

Модулните системи остават сравнително прости на фона на постоянно усложняващите се ИТ инфраструктури. Някои компании съчетават двата подхода – традиционен за сървърното оборудване и модулен за инженерното (захранване и охлаждане).

Коментар