Протест на будилниците: Асфалтът по-ценен ли е от сивото вещество?

Някои от съвременниците ни тихомълком тласкат България към огромни и пагубни промени в науката, образованието и сeмейството, алармираха граждански организации, които излизат днес на „протест на будилниците”.

Какво се случва всъщност? В новите проекто-закони за детето и бъдещият за детските съдилища се предвижда да се отнемат всякакви възпитателни права от родителите и учителите и те да се възложат на социалните работници и точно една определена мрежа от финансово заинтересовани НПО-та.

Съответно семейният живот се формализира от стриктни правила, които ще бъдем длъжни да изпълняваме под диктата на тези лица. Алтернативата е децата ни да бъдат отнети, поясняват организаторите на протеста.

Друг повод за протеста е свързан с разпределение на средства от оперативните програми на ЕС. Европейският съюз иска от България да сложи науката, технологиите и икономиката на знанието да станат приоритет на новите Оперативни програми, които да налеят 14 млрд. лв. в нашата икономика.

„Какво отговаря правителството? Че асфалтът е по-ценен от сивото вещество и изключва напълно образованието и науката от тези средства? Защо тихомълком то отказва да впише в Оперативните програми, това което за което ЕС настоява да даде приоритетно пари? Защо правителството не обяви публично своите аргументи?”, питат организаторите на протеста.

Когато някой разглежда новия закон за предучилищното и училищното развитие, първото впечатление е, че математическите, природонаучните, техническите и езиковите гимназии са разгневили някого и той е решил да ги разруши веднъж завинаги. Същото важи и за помощните училища.

Цели на протеста на будилниците

I. Оперативни програми за наука и образование

  • Две оперативни програми: Наука и технологии – 3,5 млрд. евро; и Образование – 3,5 млрд. евро, които съвместно да обхванат 50% от исканите финанси за Оперативни програми на ЕС.

II. Спиране на законодателния хаос в областите: деца, образование и наука

  • Отказ от промотирането на проекто-закона за детето.
  • Отказ от новия закон за предучилищното и училищното образование. Създаване на нов, така, че да се включат поне: правото на децата да се наиграят до навършване на 7 г., повишаване статуса на математическите гимназии, техническите гимназии, допускане на домашно и индивидуално образование. Спиране работата по нов закон за висшето образование до постигане на консенсус.
  • Закон за академичното развитие: въвеждане на обективни, национални критерии за защити и хабилитации, безпристрастни журита, възможност учените сами да инициират хабилитация или защита, възможност за национално признати научни степени или титли.

III. Гаранции за чиста природа

  • Отказ от промените „Цеко Минев“ в закона за горите; отказ от сондирането за шистов газ.

В областите деца – образование – наука е създаден пълен хаос, целящ финансовия интерес на странични играчи. „Протестираме, за да спрем на 23-ти пагубните процеси и да имаме вече истински празник на 24-ти май”, посочват в съвместна декларация Федерация на Университетските синдикати (ФУНИС), Сдружение на младите учени „Когито“,  Национална мрежа на родителите, Гражданско движение за либерализация на образованието, Сдружение за европейско качество във висшето образование.

Според тях, законът за предучилищното и училищното образование ще довърши ликвидацията на техническите гимназии (техникумите), ще неглижира отличните ни математически, по изкуствата и езикови държавни гимназии и ще промотира частното образование, така че скоро друга качествена алтернатива за децата няма да остане. Ще пострадат също помощните училища и тези за деца с увреждания.

Протестът-шествие на Будилниците започва днес от 17.30 ч. от станция на метрото „стадион Васил Левски“ и ще продължи до градската градина пред Народния театър. На всяко от тези места ще има „Будилниково надсвирване“, плакати и раздаване на брошури, които обясняват целите на протеста.

по темата: „Протест на будилниците: Асфалтът по-ценен ли е от сивото вещество?”

добавете коментар...

  1. Margo

    Не бих се учудила, ако са искали да простестират на 24 май – както си трябва, в тия условия, а да са ги сбутали за предния ден, за да не се разваля празникът!
    Засрамете се г-н избранници, бюджетът на МВР е най-големият от всички министерства!! Това за какво говори?!?

  2. Киро

    Ами, това е така защото трябва някой, като Каубойко Борисов да реже лентички и да се показва колко е велик!

Коментар