Първокласници подариха филми за София и Витоша на МОМН и Столична община

Първокласници от 23 СОУ „Фредерик Жолио-Кюри” –  София заснеха и подариха на МОМН и Столична община два филма, посветени на Витоша и София. Филмите са проекти, с който децата участват в бизнес предизвикателството „Идеите на малките в действие”, организирано от Джуниър Ачийвмънт България и General Electric. Заместник-министърът по образованието Милена Дамянова и заместник-кметът на София за култура и образование д-р Тодор Чобанов приеха подаръците и благодариха на младите продуценти по време на церемонията по награждаване на участниците в инициативата.

Идеята за изработване на филмите се заражда у децата в следствие на предизвикателство, отправено от Джуниър Ачийвмънт и General Electric в часовете им по предприемачество. Учениците имат за задача да разработят иновативен и атрактивен бизнес, с който да привлекат вниманието на общността, в която живеят. С помощта на родителите и учителите си те трябва да изберат стратегия за развитие, да проведат предварителни проучвания за необходимостта от техния бизнес и да подготвят атрактивни рекламни послания.

Вместо да стартират свое бизнес начинание, напътствани от своите родители, отборите „Киностудио-Българче” и „Киностудио-София” избират да направят филми, с които да подпомогнат кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Младите продуценти са работили по заснемането и обработката на филмите в продължение на два месеца. Заедно със своите родители и консултанти от General Electric учениците са направили проучване по темите, подготвили са сценарий, набавили са и са монтирали нужните кадри. Филмите представят историята и забележителностите на София, разнообразието на животинския и растителния свят на Витоша, като ги промотират като атрактивни дестинации за туризъм и отдих. За своите нетрадиционни проекти и двата отбора получиха грамоти и награди от General Electric в категорията „Принос за обществото”.

Инициативата „Идеите на малките в действие” се провежда като част от учебната програма по предприемачество в ранна възраст „Ние” на образователната организация Джуниър Ачийвмънт България. Програмата се съсредоточава върху индивидите и ролята, която те играят като производители и потребители. Уменията и знанията, които получават малките ученици, работейки по тази програма, представляват първата крачка от превръщането им в добре информирани, финансово грамотни и пълноценни граждани на нашето общество. Програмата е комбинация от традиционна теория в съчетание с практически упражнения, които включват дискусии, игри, творчески задачи, тестове, анкети, работа в екип, игри по роли и др.

Коментар