Нов център на ФБР ще следи в интернет

ФБР отвори национален комуникационен център със задача да разработва нови, по-ефективни средства за наблюдение на лица и фирми. Това ще става чрез прихващане на интернет трафик, VoIP връзки, вкл. Skype, и безжични комуникации, става ясно от скорошна публикация в CNET.

Центърът, наречен „Domestic Communications Assistance Center” (DCAC), е разположен в град Куантико, Вирджиния и се счита за аналог на Силициевата долина, но в областта в технологиите за мониторинг. В много от публикациите на американски медии центърът е определян буквално като „шпионски”.

Новата структура вече работи по програма за партньорство със социални мрежи и услуги за електронна поща и VoIP. При необходимост, агентите ще получават достъп до кореспонденцията и личните данни на потребителите.

Сенатът на САЩ отпусна $54 млн. за разгръщане на програмата. Специална поправка в законодателството ще позволи прихващане на писма и позвънявания зад граница без предварително разрешение.

Според неофициални данни, средната годишна заплата на служител в новия център възлиза на $140 000. По информация от ФБР, центърът ще доставя данни на федералните, щатските и местните правоприлагащи органи.

Коментари по темата: „Нов център на ФБР ще следи в интернет”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    До кога Европа ще дреме, крайно време е да се създаде чисто европекси интернет, чийто сурвари да се контролират само от Европа.

  2. Шибек

    Аз Интернет ще ползвам вече само по ГОЛЯМА нужда!

  3. User

    Както е тръгнало американците правят нова желязна завеса която "ще позволи прихващане на писма и позвънявания зад граница без предварително разрешение" – така беше тук през социализма – пощата идваща извън пределите на границата се прехващаше и проверяваше от специални лица.
    Интересното е, че даже легализират "Биг Брадър" щом като ще имат достъп до "кореспонденцията и личните данни на потребителите"
    Какво можем да направим – ще се наложи да усвояваме комуникативният метод на индианците, но как пушекът ще се вижда на значително по-големи разстояния. Неприятното е, че това ще даде отлив от редица услуги намиращи се на територията на САЩ.

  4. GodMouth

    Ще се връщаме в каменната ера на комуникациите, а американците нека си плащат високите заплати щом имат в излишък.

Коментар