$9 млрд. пазар на пиратски софтуер в Китай

Законодателството в областта на интелектуалната собственост в Китай се развива крайно слабо и това затруднява продажбите на легален софтуер в страната, заяви CEO-то на Microsoft Стив Балмър, цитиран от Блумбърг.

Същевременно, потенциалът за ръст на софтуерния пазар в Китай е огромен, предвид, че страната е най-големият пазар на персонални компютри и телефони.

“Китайските разработчици е практически невъзможно да работят в страна, където не се продава софтуер”, каза Стив Балмър в реч пред студенти от Пекинския университет.

По данни на BSA, обемът на китайския пазар за пиратски софтуер за 2011 г. възлиза на 9 милиарда долара, докато продажбите на легален софтуер се оценяват на 3 млрд. долара.

На срещата си с президента на Китай през януари 2012 г. Стив Балмър изрази загриженост от факта, че само една десета от копията на Windows, използвани в Китай, са легални.

По неговите думи, пиратският софтуер може да се открие на компютрите на 90% от потребителите в Китай, а над половината ползват остарели версии на Windows и браузъра Internet Explorer.

Коментар