Акциите на Sony най-ниски от 30 години насам

Акциите на Sony поевтиняха до 4-годишен минимум. За първи път от 1980-та ценните книжа на компанията струват под 1000 йени, предаде Асошиейтед Прес.

Sony търпи загуби под натиск от конкурентите, заради скъпата йена и последствията от бедствието в Тайланд, коментират анализатори. Най-силно от натиска на корейския производител Samsung е пострадало подразделението за телевизори на Sony.

Японската корпорация беше в разцвета си през март 2000 г., когато една нейна акция се търгуваше за 16 950 йени. 12 години по-късно Sony е губеща, като за 2011-та компанията е на минус 457 млрд. йени, или около 5,7 млрд. щатски долара.

Надеждите за възраждане са свързани с новия шеф Казуо Хираи, който поставя акцент върху софтуера и услугите, като електронните устройства ще бъдат само платформа за тях.

51-годишният Хираи зае мястото на Хауърд Стрингър през април т.г, идвайки от подразделението за потребителска електроника, което носи по-голяма част от приходите на Sony.

Ръководството на компанията планира също така да съкрати 6% от персонала и активно да усвои пазарите в развиващите се страни.

Коментар