Акционери съдят Марк Зукърбърг

Разочаровани акционери във Facebook дадоха на съд Марк Зукърбърг, основател и CEO на най-голямата социална мрежа, която отскоро се търгува на борсата.

Зукърбърг и ръководството на Facebook са знаели, че сайтът не може да привлече достатъчно реклама, която да оправдае цената от 38 долара на акция при първичното публично предлагане (IPO), се твърди в жалбата.

Три банки – Morgan Stanley, JPMorgan и Goldman Sachs – са предупредили за това несъответствие мениджмънта на Facebook. Вместо да предприе почтени действия, Марк Зукърбърг решава да пласира голяма част акции, докато цените са все още високи, и да реализира 1 милиард долара, съобщи tmz.com.

Само избрани големи инвеститори са били информирани своевременно за надценяването, твърдят ищците.

Все пак, Марк Зукърбърг не е изправян досега пред наказателни обвинения, така че не трябва да се притеснява за някои от строгите наказания, свързани с търговия с вътрешна информация.

Facebook излезе на борсата на 17 май с цена на акция 38 долара, която съответства на оценка от 104 милиарда долара за цялата компания. Както предупреждаваха много експерти, в следващите дни акциите стремглаво тръгнаха надолу, а прогнозите не дават повод за оптимизъм на инвеститорите, купували на високи нива.

Коментар