Проектират компютри да виждат като хора

План на Масачузетския технологичен институт може да осигури в скоро време зрение на компютрите. Екип от учени разработва модел, който използва принципа на виждане на живите същества. Ако експериментът успее, компютрите ще могат да различават хора, автомобили и други обекти в суматохата на улицата.
Подобно разграничаване на обекти, което човешкото око извършва мигновено, е изключително трудно за машините, пише pcnews.ru. С други думи, идентифицирането на предмети и оценката на рисковете, свързани с тях, е много по-сложна задача за компютъра, отколкото за хората.
Разработеният от учените на MIT компютърен модел използва около 10 милиона изчислителни елемента. Всеки от тях отговаря за изпълнението на отделна, точно определена задача в процеса на виждане. Работейки заедно, тези елементи формират единна и цялостна зрителна картина.
Подобни разработки могат да се окажат много полезни в медицината и при създаване на нови системи за видеонаблюдение. В момента, създаденият модел умее да обработва само неподвижни изображения. За да разпознава и движещи се обекти, е необходимо включване на допълнителни хиляди, ако не и милиони подпрограми, операции и алгоритми. Обработката на видео в реално време все още остава само мечта.

Коментар