Как интернет за 15 лв. се предлага за… 5 лв.

„Високоскоростен интернет за 5 лева предлага Мегалан на своите клиенти”, съобщи днес М-Тел. Какво всъщност обаче е предложението?

Клиентите действително ще плащат по 5 лева, но само за първите 6 месеца от подписания едногодишен договор. За останалите 6 месеца цената на 30-мегабитовия интернет набъбва до 25 лв. на месец.

Редакционни
Колко прави 180 делено на 12?
Практиката да се подвеждат клиентите с „евтини” маркетингови послания вече не работи в полза на доставчиците. Пазарът е висококонкурентен, особено в областта на интернет услугите, и подобни уловки просто отблъскват клиентите. Има ли потребител на интернет, който може да сметне „правилно” 180 делено на 12? Ако отговорът ви е 5, честито, печелите!
 

„Цената е валидна за първите шест месеца от едногодишен договор, като за останалия срок цената е 25 лева на месец”, уточнява телекомът. Така за период от една година клиентите на Мегалан (компания, придобита от М-Тел) ще платят 180 лева за ползваната интернет услуга. Това прави средно по 15 лева на месец, а не по 5 лева, както твърди в официалното си съобщение М-Тел.

Услугата, която предлага телекомът, струва нито повече, нито по-малко от 15 лева на месец, тъй като клиентът е обвързан минимум с едногодишен договор.

Не само М-Тел, но и други оператори редовно прибягват до подобни "уловки", за да привлекат клиенти. Добрата новина е, че хората все по-предпазливо сключват договори, като четат внимателно условията преди да се подпишат на документите. Време е телекомите да проявят повече уважение към клиентите си.

Коментари по темата: „Как интернет за 15 лв. се предлага за… 5 лв.”

добавете коментар...

  1. Масовик

    Добър ден да ви пожелая първо!Понеже не съм от Мегалан и сие,няма нужда да се питате дали ви го казвам от Аляска,Чикаго или Дамаск,за да разберете дали е ден или нощ!Иначе от моя гледна точка съм го казал правилно,нали?Та,накратко-граматическия смисъл на изречението:"Интернет за 5 лв. на месец" средноинтелигентния човек го разбира като 5лв. на месец в рамките на ЦЕЛИЯ договор!Не би трябвало човек да си наема адвокат,математик и още няколко специалиста,за да огледат бъдещия му договор с даден мобилен оператор.Ако бяха добавили в това на пръв прочит примамливо заглавие,че тези 5лв./месец са за първите 6 месеца,щяха да са коректни,но сега – не са!Хубав ден на всички!

  2. pechalbata.c0m

    izmekqri sa vsi4kite, vzemajte si BOB

  3. Svetlin

    Виж те какво, Мтел, ******. Такива промоции само отблъскват клиентите. Хората не са глупави! Сменете си рекламната агенция или каквото там ви мъти мозъка с такива бизнес идеи.

  4. BDS

    A be tova promocia, hubavo ama kato si kupia kiselo mlqko za 60 st w promocia posle ne me karat 1 godina da si kupuvam ot syshtoto za 2 leva. Tyi de, tova razbiram az kato promocia

  5. Грънчов

    Е много ми е чудно къде се видяхте прецакани. Скоростите ще са си на място. Това е нормална бизнес практика и не виждам нищо лошо в нея. Всеки прави промоции, за да привлича клиенти.

  6. непрецекан

    пет лева трънки, баш са си 15

  7. Деян

    Ами аз попаднах на рекламен банер в Интернет, на който пишеше Интернет 30 мегабита за 5 лв. на месец. Нищо друго освен тези 5 лв. Кликнах на него и той ме препрати към страницата на Мегалан, където вече пишеше за останалите 25 лв. Та това не е ли подвеждане? Никога нямаше да им цъкна на банера. В момента плащам 9 лв. на месец за 30 мегабита. Реално получавам между 45 и 60 мегабита за тези пари. Мегалан да си я ………. някъде тази оферта.

  8. Мима

    който лъже клиентите си няма да прокопса дълго, нека карат все така. затова не им се връзвам вече, все тарикатлъци , има и други фирми – близуууу са супер

  9. Калин

    не разбирам що се дърпат толкова локумите и някои се правят на остроумни, че виждате ли излезнала подвеждаща оферта… слепи ли сте ? ясно е казано кога и за колко се плаща- по 5 и след това 25… ако сега някой тръгне пак да обяснява, че има тарикатлък в офертата, Европа ще вземе да ви се посмее…

  10. Ванко

    Кой от "доволните" потребители си е направил сметката колко ще заплаща след изтичането на първата година? Не им или е ясно че цената си остава 25лв, колкото е била и преди година? И тази цена ще важи за още една година напред! Т.е. започнала е година преди това, продължава още една година по сила на договорните взаимоотношения и автоматично си остава в сила след изтичане на договора…
    Действително смятам че потребителската култура на племената населяващи територията наречена България е изключително ниска. И слепия ще "види" че това е елементарен трик за запазване на високата цена от 25 лв. А балъми има предостатъчно.
    Приказките за най-евтиния интернет в Европа са верни дотолкова доколкото е вярно и трърдението че яйцето е първо (или обратно). Да, цените са сравнително ниски, но това се дължи на факта че "самоуважаващите" се потребители дебнат за нови оферти ката ден и с треперещо от страх сърце се чудят дали пък случайно не им е изтекъл "суперизгодния, тарикатско изгодния, невероятен и страшно сезонно удовлетворителен" договор че да да го заменат с поредната търговска уловка предлагаща им интернет за 0лв на месец (за първите 30 минути и то само ако направят абонат и баба си). Никой от тези потребителски светила не си пожелава яснотата на офертите, спокойствието по време на договора, предвидимостта за бъдещето, както и ясното виждане накъде ще вървят разходите им като следствие от тези фактори.

    Ама кажете ми има ли смисъл да се ограмотяват племената? Аз лично не виждам. Андрешковщината и тарикатлъка не се изкореняват, само се разпространяват и задълбочават. Това си е процес който е необратим.

  11. Б.К.

    скоро Европа ще забрани тези номера за заблуда на клиентите!

  12. lord

    ехааа, ми то таз оферта си е там от наистина много време + в т.4 "Механизъм и цени на промоцията" си е написано (и то не с шрифт като на договорите дето навремето подписвахме за кредити) каква е сумата, мноо ясно че няма да е по 5 лв. за целия срок, промоциите винаги са временни…

  13. zz

    @Oven, добре си го казал. Мтел – хм…

  14. лелката

    Чудесно, отлично. Трябва да се алармира за подобни подвеждащи оферти обявени гръмко на една цена, а излиза съвсем друго нещо. къде го тоя интернет за пет лева, много го искам, ама не да ме товарят после задължително с пет пъти поскъп

  15. Вили

    по тази логика значи и другите доставчици сигурно подвеждат? …
    аз съм на оферта 15 лв за първата година и 25 втората като освен, че си го пишеше в офертата така ми беше и обяснено в офис на доставчика, та сега не виждам нищо подвеждащо в тази оферта.

  16. Явор

    Не виждам нищо подвеждащо в рекламата. Описано си е, че 5-те левчета са само за първите 6 месеца, а после стават 25лв. Няма как да се заблудиш, аре стига с тия глупости. Кой малоумник ще подпише договор без да го прочете? Ако вие така лесно си слагате парафа, си е ваш проблем…

  17. 5forever

    рекламират я за 5 лева, а има задължение после да плащаш по 25 лева – какво е това?! защо няма феърплей в търговията? от тая оферта трябва да изпищят конкурентите, защото видите ли излиза че месечната цена на нета е 5 лв. Но и те като прилагат същите номера как да се оплачат 🙂

  18. Oven

    Предлагам на телекома да обяви интернет за Нула лева. ще приврече още повече клиенти, на които ще обясни, че цената важи само за първия ден от договора, а след това става 30 лева на месец!

  19. MonsantoWar

    Да бе! Що тогава не сложат от самотоначало реалната цена? Щото никой няма да и върже, ей за това, никой няма дори да се поинтересува. Като сложиш <5 лева на месец!> и хората юруш на промоцията…Не ми ги обяснявайте, това е нагла маркетингова хитрост, направо е на ръба с кодекса за защита на потребителите, както някои тука казаха вече.

  20. Наталия

    Статията е леко преувеличена и подвеждаща. Ние се записахме миналата година за тази оферта. И миналата година я имаше. Никой не те лъже, че за целия период плащаш 5 лв. Служителките ти обясняват, че за първите 6 месеца е 5 лв, после стават 25. Няма нищо подвеждащо. И сега ако отидете на сайта на Мегалан ще видите, че подробно си е описано по колко се плаща. Никъде не ви лъжат, просто всеки трябва да си направи сметка дали му изнася офертата или не

  21. потребител

    доколкото виждам телекомът уточнява същността на офертата, ясно е споменато кога се плаща 5 и кога 25.

  22. Кирето

    браво на журналистите … , сякаш аз не мога да си направя елементарна сметка колко ще спестя, колко реално ще ми излезе интернета и т. н. и все пак за такава скорост офертата действително си заслужава.

  23. Moni

    Много яко!! Радвам се, че още има истински журналисти , а не само овце, които правят PR .

  24. МоРсКи

    Не мога да разбера защо в държава като нашата където интернета е на доста високо ниво, хората са на толкова ниско. Не стига, че имаме един от най-евтините като цена / мегабити нет давам пример за средна цена 20-30лв. Ама се лакомим за 5лв! Е няма такова нещо то все от някъде се избива… просто физически е НЕ възможно то има подръжка има наеми за помещения, преносна мрежа, и какво ли още не та дори и плащане на рекет на някой места, а да не говорим за рекламата и накрая как за 5лв? А да не коментирам колко е орязан този нет на въпросния доставчик от към какво ли не. Но явно има много наивни хора в БГ.

  25. MNSP

    Прието е интернетът да се оценява с таксата на месец – казваме 20 лв. за неограничен 20 МГб, или 15 лв. за 30 МГб. Ето защо обявата на М-тел не е коректна – те казват 5 лв за 30 МГб. Да но като теглиш чертата излиза 15 лв. Подвеждащо е.

  26. Peter

    Не е редно. Не вярвам да има някой доволен, дори и ако е разбере цялата схема преди да подпише – така е замислено, като уловка – изглежда много по-изгодно, отколкото всъшност е.

  27. EU2000

    Добрата новина също е че господата от Брюксел едно по едно премахват лошите практики на операторите – спомнете си как ги притисна за автоматичното подновяване на договорите. Чакаме още сваляне цени а също и други хитрини да отпадат

  28. хах

    еее, айде де – те така може да кажат интернет за 1 лев , като с малки букви уточнят че важи за първия ден от договора….. хаха, смях, не бива да се лъжат хората

  29. TechNews.bg

    Г-н Стойчев, отговаряме веднага на въпроса, който касае редакцията:

    Статията е публикувана днес, защото точно днес Мобилтел излезе с новината за евтиния интернет от Мегалан. Публикувана е на сайта на компанията и е изпратена до медиите със следното заглавие – Високоскоростен интернет за 5 лева от Мегалан. Искаме да уточним, че не подлагаме на съмнение качеството на услугата на Мегалан – то може да е предмет на друга публикация, след проведени тестове.

  30. Стойчев - доволен клиент

    5×3 не е 5,
    5лв са си 5 лв, и 25лв са 25лв. Това, че хората искат разбивки, средно статистически, артметични и какви ли не изчисления е друго. И не вярвам някой да тръгне да ги предлага всички. Винаги ще се намират недоволни.
    Когато подписах договора беше важно да е с ниска такса поне в началото, защото в моята работа зимните месеци са умряли и заплатата е много по-ниска. Лятото е друга песен и няма проблем да плащам 25лв.
    Къде точно са ме излъгали, подвели или каквото и да е? Или може би съм виновен, защото съм използвал правото си да прочета всички условия по предложението?
    Мен ме интересуваше зимата да е малка таксата, а лятото по-висока. Средно аритметичното на месец не ме интересуваше.
    Та 5лв са си 5лв и 25 са точно 25лв.

  31. Стойчев - доволен клиент

    Не е ли факт че получавате интернет за 5 лева на месец? Мога да покажа, че толкова е плащано през първите 6 месеца.
    През първите 6 месеца съм плащал по 5 лева – факт. Значи написаното не е лъжа. Това, че не са споменали други части от договора неможе да е проблем. Да опишат ли какво ще се случи ако се преместя или ако се откажа от договора?
    Във всяка промоция има права и задължения за двете страни, мое право е първите 6 месеца да плащам по 5лв, но следващите 6 да плащам по 25.
    Какво ще кажете за рекламата – Тойота за 200лв на месец? Ма то не били само 200, трябвало 8000 първоначално и после накрая, след 5 години имаш да даваш още 7000 остатъчна стойност. Това не е ли още по-нагло. Давам го като пример защото ми дойде първо на ум, но съм сигурен, че има още много други примери.
    Това, което ме дразни е времето, в което се пуска тази публикация. Защо се пуска толкова месеци след началото на офертата? Моят договор е от края на ноември 2011, т.е. офертата е валидна от поне 7 месеца. Някой просто си чеше езиците.
    Съсвем нормално е да се рекламира най-добрата страна от даден продукт и да се добава – "ако искате да разберете повече – обадете се или прочетете". На мен изключително много ме дразни начина на реклама на телефони – толкова пари на месец – уау, супер оферта. Но ако решиш да го вземаш разбираш, че е само с тарифен план 50лв на месец. Но тази цифра 50 лв я няма никъде в рекламата.
    За пореден път съм клиент на Мегалан и винаги съм бил много доволен от тях. Крайно разочарован бях когато подписаха с М-тел, защото вторите ги ненавиждам, но явно нямаше как.
    За да няма погрешно разбрали – нямам нищо общо с М-тел, телефона ми е на друг оператор.

  32. Скептичен клиент

    "Стойчев – доволен клиент", звучите ми като реклама на Мобилтел. Никой не е длъжен до ходи къде и да било по офиси, за да се осведомява какво да си купи, но компаниите са длъжни етично да информират в рекламите си. Това, че са минали месеци е още по-зле и си плаче за Комисия за защита на потребителите!

  33. недоволен

    отношението на телекомите към клиентите е като към овце, вместо да се подобри обслужването и маркетинга, напротив – гаф след гаф

  34. 5x3 не е 5

    Стойчев, ползвайте си със здраве услугата. Въпросът не е дали тя е качествена или не, а в начина, по който се поднася на клиентите – ето какво пише на сайта на Мтел:
    "Високоростен интернет за 5 лева от Мегалан"
    Цената, г-н Стойчев, е 15 лв!
    Заради такава подмяна, да си го кажем направо – лъжа, не бих си купил и най-качествената услуга на света. Нека малко по-достойно живеем, а?

  35. Стойчев - доволен клиент

    Ако преди да пишете бяхте посетили офис на Мегалан щеше да бъде по-добре. Никой не крие цената на услугата и момичето в офиса напълно подробно обяснява кое колко струва, какви са условията и т.н.
    Услугите за 15лв(средно) на месец със сигурност не са по-лоши от описаните в рекламите, ако не са и по-добри.
    Използвам въпросното предложение от 7 месеца, и смятам, че "откритието" Ви е позакъсняло.

  36. VivaCOM

    Ама идете и вижте Вива СОМ какво правят, те предлагат 5 лв за 100 МБита.

    Само че …. не ми били 100МБ най ми били 30, и не били за цена от 5 лв а за … е това трябва сами да го откриете на страницата. Аз не можах. След като предположих колко е вероятната цена успях да го намеря с търсене.

    Така че онези лъжат още повече: 100 за 5 става на 30 за 25.

  37. Златко

    Струвало си…
    Дали си струва, зависи от нуждите и възможностите на клиента. В случая важното е манипулацията на клиентите.
    Евалла правя на Технюс, че въобще публикуват откровена критика към подобни компании.

  38. И.Костов

    Благодаря, че обръщате внимание на такива неща, а не само да пишете новини за промоции! Точно така си е, рекламата на много компании е повече подвеждаща, отколкото информативна!

  39. pst...

    Няма как нещо дето струва 15 лв. да ми го пробутват че уж било 5 лв. Колко е добра или не офертата тя е много, ама много подвеждаща – точно 3 пъти е лъжата в рекламираната цена

  40. Таня

    Преди бях на ADSL, сега съм на Мегалан. Мога да кажа, че скоростите, които залагат ги спазват и съм много доволна. За мен тази оферта е примамлива, само не знам дали важи и за настоящи абонати.

  41. AcOrP

    За 50 мбит-а офертата е 6х6 + 6х30 = 216 лв за година или 18 на месец. Ползвал съм тази оферта и наистина е изгодно… Всеки сам си прави сметката… С тази оферта си хоствам няколко сайта които генерират огромен трафик и съм доволен.
    Ето например един от тях предполагам някой от вас са го ползвали.
    <a href="http://proxy-bg.com">proxy bg</a>

  42. Жити

    Не мисля, че тази оферта е подвеждаща. За тези пари 30 мегабита си е супер.

  43. Stefanov

    Правилно е да се каже 25лв на месец и първите 6 месеца на цена 5лв.
    Поне така е във Великобритания.
    И от долу се описват общата стойност на сделката за целият договор и средната цена на месец.Тук ще бъде след 2-3 години така най вероятно.

  44. MNSP

    Верно е обидно да ти кажат 5 лв. а реално да плащаш 15,
    кой нормален човек ще се върже и защо се прави това??

  45. Борчо

    Освен всичко друго – дори да го разделим на по 15 лева, аз сега плащам 19 лева, но не получавам тази скорост – получавам 10. Офертата си струва.

  46. nikoi

    напротив , трябва да се пише докато има подвеждащи оферти , а тази е на ръба между истината и лъжата, с един крак в лъжата.
    принципно не е лоша офертата ама начина по който ни я казват е заблуждаващ
    всички доставчици хитруват така , не е само мтел

  47. nqkoi

    само да кажа че такъв тип оферта се предлага от Мегалан от преди повече от година, в зората на покупката от страна на Мтел.
    Смятам че времево поставена статията не е на място.

Коментар