Пробив в технологията на батериите

Американски учени успяха значително да повишат напрежението на батериите за захранване на електронни устройства. Технологията, дело на военни специалисти, позволява напрежението на една клетка от батерията да се повиши до 5 волта, съобщи сайтът на US армията.

Учените твърдят, че техният подход за повишаване на напрежението позволява потенциално да се увеличи енергийната плътност на батериите с цели 30%. Това обаче няма да стане отведнъж, а примерно с по 1% на година.

Повечето от днешните клетки, използвани в батериите, генерират около 4 волта напрежение. Досега никой не беше постигал 5 волта, което прави значимо постижението на военните учени от САЩ.

Тайната на успеха е една добавка към използвания в батериите електролит. Влизайки в реакция с електродите, тази добавка „жертва” себе си, като формира стабилна зона на взаимодействие, която позволява получаване на по-високо напрежение.

Като резултат на новата технология батериите могат да станат по-малки. Военните имат интерес от това, тъй като войниците ще могат да носят повече боеприпаси или вода. Предполага се, че технологията ще намери и гражданско приложение.

Коментар