НP технологии оживяват героите в „Мадагаскар 3”

Впечатляващата анимация на триизмерния филм “Мадагаскар 3: Най-търсените в Европа”, очакван скоро по кината, е постигната от студио DreamWorks с помощта на HP технологии. В създаването на филма са използвани HP конвергирана инфраструктура, HP Z работни станции, мрежови и сървърни решения, както и ресурси за цифрово рендиране.

Това е първият път, в който зрителите в цял свят могат да гледат “Мадагаскар” на 3D. Първият филм беше представен през 2005 г. и заедно с продължението си от 2008 г. спечели приходи от 1,1 млрд. долара в световен мащаб.

DreamWorks Animation разчита на HP технологии през целия цикъл на продукцията – от ежедневни задания до създаване на най-подробните анимационни сцени и обработката на огромно количество данни за рендиране. Така например, художниците са използвали над 200 работни станции HP Z800, за да създадат множество подробни, реалистични среди — от главните герои до цифровите ефекти като огън и подробни близки планове от тълпата.

Забавни факти за „Мадагаскар 3: Най-търсените в Европа”

• За създаване на филма са използвани над 120 000 отделни компютърно-генерирани кадъра.

• Великолепният цирков номер включва най-голямата и детайлна масова сцена в историята на DreamWorks — над 5 000 отделни героя. Сцената включва няколко специални ефекта, в т.ч. мъгла, искри, блясък, огън и дъжд, за които са били нужни 1,6 милиона часа рендиране.

• Кадрите с ретроспекцията включват огромни огнени ефекти и близки планове на тълпата, за които са били нужни 2,8 милиона часа рендиране.

• Силуетът на Манхатън първоначално не включвал новия Световен търговски център – служител на DreamWorks от Ню Йорк, който скоро посетил района, бил запленен от частично завършената сграда и помолил да бъде включена, за да покаже невероятната архитектура.

• Миглите на Джия имат 96 писти, които могат да бъдат анимирани.

• Алекс има над 2 000 отделни контроли, с които аниматорите могат да го поставят във всяка възможна поза.

• Всеки човек в масовата сцена има три възможни тела, шест възможни глави и най-различни дрехи за общо над 19 милиона уникални комбинации — за сравнение, тази година град Ню Йорк достигна население от 19 милиона души.

• В сцените в Монако има 2 393 сгради, съставени от 42 различни модела, повечето от които имат три варианта. Върху много от сградите са разположени и други модели (столове, храсти, саксии и други).

В продукцията на филма е използвана технологията HP DreamColor, за да се гарантират точни и последователни цветове в печатните материали, на монитора и на големия екран. Блейд технологията HP ProLiant BL460c, разположена в четири сървърни ферми за рендиране в САЩ и Индия, е осигурила нужната изчислителна мощ по време на важните етапи на продукцията. Ползвани са 200 терабайта данни и над 65 милиона часа рендиране.

Мрежови решения на HP осигуряват на екипа на DreamWorks по-високи нива на мрежова ефективност, наред с опростено управление от един екран в цялата мащабируема 10G WAN/LAN среда на студиото.

В хода на продукцията 12% от “Мадагаскар 3” е бил рендиран в облака чрез услугата Flexible Hosted Rendering. Студиото използва и HP Managed Print Services (MPS) за управление на печата и по-висока ефективност по време на снимките на “Мадагаскар 3”.

Коментар