М-Тел работи по пилотен NFC проект

М-Тел представи днес на Webit пилотен проект за безконтактни разплащания, базирани на технологията NFC (Near Field Communication), която превръща мобилния телефон в кредитна карта.

NFC разплащанията са електронни парични транзакции, подобни на тези с банкови карти. Извършват се със смартфон с NFC чип.

Когато купуват нещо, клиентите доближават своя GSM до терминал, който приема безконтактни плащания и одобряват транзакцията. Не е нужно да носят портфейл, дебитни или кредитни карти, тъй като те ще бъдат свързани с ползвания смартфон с NFC чип.

М-Тел работи по пилотния NFC проект съвместно с Първа инвестиционна банка.

На конференцията телекомът демонстрира още използване на устройство за 24-часово дистанционно наблюдение на хора със сърдечносъдови проблеми. Апаратът ТЕМЕО се носи на кръста и отчита сърдечната честота и физическата активност на пациента. Данните за сърдечния ритъм се предават през GSM модул към телемедицински център на всеки пет минути, а оттам и на лекуващия лекар.

ТЕМЕО се предлага на лекуващите лекари и кардиолози в страната от компанията Security Solutions Institute, с която М-Тел разработи устройството за телемедицина.

В панела за автомобилната индустрия телекомът показа комуникационна система, чрез която таксиметровите компании могат изцяло да организират работата си. Услугата M-Tel Taxi Manager включва таблет за всеки автомобил и специален софтуер, чрез който компаниите обработват и изпращат поръчки, районират и разпределят шофьорите.

Таблетите в автомобилите имат GPS и специално приложение, което следи за нередности и измами и наблюдава поведението на шофьора. Чрез таблетите се получават също известия за задръствания и ремонти на пътя.

Коментари по темата: „М-Тел работи по пилотен NFC проект”

добавете коментар...

  1. montzi

    Eee, най-накрая. Кога ще стане факт??

  2. Жити

    Ами така си е. Не може да даваш сума ти пари за смартфон и да не можеш да ползваш дази услуга.

  3. Попи

    Хубаво е наистина, че мобилните апарати ще можем да ги ползваме за още повече неща. Това ти дава финансова свобода.

  4. БГ тарикат

    Това в развитите страни отдавна е на мода. Сега започват да се налагат и безконтактните плащания в Бг. А NFC системата е най-добрата и осигурява пълна гаранция за клиента, че няма да има злоупотреби.

Коментар