Не достигат кадри по ИТ сигурност

На пазара няма достатъчно квалифицирани кадри, които да осигурят адекватна защита на компаниите и държавните структури от заплахите за ИТ сигурността, алармират водещи специалисти в областта.

Тенденцията се наблюдава във време на процъфтяваща киберпрестъпност, предаде Ройтерс. „Това е голям проблем за националната сигурност”, коментира генералният директор на Symantec Енрике Салем на конференция в Ню Йорк.

Symantec си сътрудничи с много правителствени, военни и образователни институции за подготовка на кадри в областта на компютърната сигурност. Трудно е обаче да бъде привлечен талантлив специалист в каузата за защита на информацията, тъй като повечето от тях считат тази работа за неблагодарна, посочва вицепрезидентът на ICANN Джеф Мос, известен сред хакерите като The Dark Tangent.

Ако някой наистина се загрижи за компютърната сигурност, няма да получи похвала за работата си. Ако обаче настъпят проблеми, той ще бъде залят от критики, коментира Мос.

В близките години САЩ ще изпитат дефицит на специалисти по информационна сигурност. Очаква се недостиг в рамките на 20 до 40 хиляди специалисти, прогнозира вицепрезидентът на ICANN.

Коментари по темата: „Не достигат кадри по ИТ сигурност”

добавете коментар...

  1. Lud

    Неблагодарна работа е да. Особено в България, където има 1 дефиниция – администратор . И как става номера да огрее навсякъде. Да им крадът данните на "великите" фирми, като са такива лумпени.

  2. фен

    Има нещо такова. Обикновено има един сис админ и той върши всичко от – до, каква сигурност, какви чудеса… фирмите изобщо не мислят за сигурност на информацията, всичко стига до сигурност на мрежата евентуално и до там.

Коментар