Intel обяви процесор Xeon Phi с над 50 ядра

Intel представи първия си продукт с многоядрена архитектура Many Integrated Core (MIC). На суперкомпютърна конференция в Хамбург, Германия компанията обяви копроцесора Xeon Phi, който съдържа над 50 ядра.

Разработката представлява модул във форм-фактор PCIe с 8 GB оперативна памет GDDR5, предназначен за суперкомпютри. Модулът работи под управление на собствена операционна система с Linux ядро, независимо от платформата на компютъра.

Новият процесор е изпълнен по 22-нм технологичен процес и използва транзистори 3D Tri-Gate, на които стъпват и Core процесорите от трето поколение Ivy Bridge.

Изчислителната мощност на Xeon Phi достига 1 терафлоп (трилион операции с плаваща запетая в секунда). За сравнение, през 1997 г. бяха необходими над 9 000 процесора Intel Pentium в суперкомпютъра ASCII RED за преодоляване на границата от 1 терафлоп.

Intel ще започне доставки на тестови образци на Xeon Phi през втората половина на 2012 г., а серийното производство е планирано за края на годината. Модулът вече се използва в суперкомпютър, който зае 150-то място в класацията Top500 с производителност 118 терафлопа.

Планове да пуснат суперкомпютри с Xeon Phi обявиха Bull, Cray, Dell, HP, IBM, Inspur, SGI и NEC, съобщи Intel. Брандът Xeon Phi ще обхване всички продукти от първо поколение с архитектура MIC, известни по-рано с кодовото име Knights Corner.

Архитектурата MIC беше представена през юни миналата година. Тя е предназначена за суперкомпютри от ново поколение и се очаква да осигури производителност от 4 екзафлопа и повече към 2020 г. В момента най-мощният суперкомпютър има производителност 16,3 петафлопа. MIC може да се програмира и чрез инструментите за x86, без необходимост от пренаписване на код.

Коментар