Най-опасният вирус е създаден от САЩ и Израел

Прочутият компютърен вирус Flame, който стресна целия свят, е създаден по поръчка на САЩ и Израел с цел да забави ядрената програма на Иран. Вирусът събирал разузнавателни данни и бил подготвян за кибер атака, която трябвало да предотврати създаването на ядрено оръжие от Иран, твърди Уошингтън поуст.

Flame, определян като най-сложният вирус в историята и най-опасното кибер оръжие, събирал информация за местоположението на иранските компютърни мрежи, следял тяхната активност и изпращал секретни данни на своите създатели. Твърди се, че САЩ и Израел подготвяли мащабна кибератака срещу Иран.

В акцията участвали активно Агенцията за национална сигурност на САЩ, ЦРУ и израелските военни. При създаване на Flame са използвани образци от различни дeструктивни програми като вируса Stuxnet, които трябвало да разстроят иранското оборудване за обогатяване на уран.

Според анализатори, това е първата мащабна кампания на правителството на САЩ за провеждане на кибератака и саботаж на мрежите на чужди правителства. Вирусите Flame и Stuxnet са едни от елементите на още по-мащабна атака, която продължава и в момента. Придобиването на секретна информация от Иран е поредна, но не последна стъпка в кампанията, твърди високопоставен представител на американското разузнаване.

Flame беше открит от Лаборатория Касперски през май 2012 г. в разследване, инициирано от Международния съюз по телекомуникации (ITU). Програмата шпионин е открита в редица страни, предимно от района на Близкия изток.

След внедряване в системата, Flame започва да изпълнява своята основна цел – кибершпионаж. Вирусът прихваща мрежов трафик, снема екрани, записва аудио разговори, прихваща данните от клавиатурата и др. Всички похитени данни се изпращат към сървър на ръководителя на атаката.

Коментари по темата: „Най-опасният вирус е създаден от САЩ и Израел”

добавете коментар...

  1. банкер

    ОТ БАНДАТА ЧИФУТСКИ *********** МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА САМО ЗЛО…

  2. Пешо

    Комерсиален софтуер се разработва в цял свят не само в САЩ с вградени шпионски екстри срещу нищо не подозиращи потребители, които дори си плащат. С тази глобализация фирми и корпорации са над всички държави.

  3. Иван Иванов

    Всичко лошо идва от САЩ включително и кризата по цял свят.

  4. Ivan

    Може и много по-лесно – всеки който ползва Windows и какъвто и да е друг комерсиален софтуер със затворен код е лесно уязвим и шпиониран. Много по-лесно и евтино е практиката да се вграждат шнионски инструменти и троянски коне от самите производители в техния комерсиален софтуер.

    Изводите са повече от ясни ползването на затворен софтуер е заплаха за националната сигурност на която и да е държава в света. Няма какво да се заблуждаваме това което правят на Иран го правят и на всички други държави.

    А в България държавната администрация плаща милиони на Били Гейтс за неговия шпионски софтуер. Направо идеална комбинация Microsoft OS + компютърно неквалифицирани държавни служители, които ни "пазят" както държавни данни така и нашите лични данни.

  5. хари

    Яко

Коментар