АУБ ще обучава по софтуерно инженерство

Американският университет в България стартира нова магистърска програма по софтуерно инженерство. Планира се първият випуск да започне обучението си през есента на 2012 г., а лекциите ще се провеждат в София, съобщиха от АУБ.

Програмата е подходяща за професионалисти в ранен и/или среден етап от развитието на своята кариера, които искат да управляват мащабни проекти и да се запознаят с новите тенденции и практики в областта на софтуерното инженерство в световен мащаб.

Обучението ще бъде изцяло на английски език и ще се провежда в Центъра за образование и култура „Илиев” на АУБ в София. Продължителността на програмата е 4 семестъра (16 месеца, вкл. летен семестър), като последният семестър е отделен за разработване на дипломна работа.

Освен работа с преподаватели, през първите три семестъра гост-лектори от водещи софтуерни компании ще обогатяват учебния процес на студентите.

Откриването на магистърската програма е продиктувано от разцвета на ИТ сектора и бума на търсене на специалисти, които да посрещнат нуждите на динамичния и бързопроменящ се пазар, коментираха от АУБ.

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) предвижда ръст на заплатите в ИТ бранша с 15%, но също така отчита липса на добре подготвени специалисти. Тенденциите в световен мащаб сочат, че работните места за софтуерни инженери ще бъдат четвърти по предлагане, а пък работата на софтуерен специалист е най-желана, според CNNMoney.com, и е с очакван ръст от 46% до 2016 г.

Експерти от ИТ индустрията в България са изчислили, че възнаграждението на мениджър от ниско до средно ниво в  дадена компания е с около 20-30% по-високо от това на разработчиците.

Коментар