Сканират пръстови отпечатъци от разстояние

Компанията iDair създаде иновативно устройство за снемане на пръстови отпечатъци от разстояние. Моделът AIRprint разпознава отпечатъци на човешки пръсти на разстояние до 2 метра, съобщи разработчикът.

Тайната на AIRprint се крие в една специална камера. Нейният сензор е най-обикновен – 1,3 мегапиксела, но светкавицата е по-различна, осигуряваща поляризирана светлина.

Камерата е разположена по такъв начин, че разпознава хоризонталните и вертикални вълни от светлината, отразена от сканираните пръсти.

Новият скенер работи много бързо, съобщава device.com. Само за няколко секунди устройството сканира всичките пет пръста на едната ръка, независимо дали обектът се движи или не. Получената информация се обработва за още няколко секунди и на изхода се получава точният отпечатък на пръстите.

iDair се надява нейното изобретение да намери място в сферата на търговията. Пръстовите отпечатъци могат да заменят плащането с кредитна карта или чекове. На практика AIRprint може да замени безконтактните плащания с технология NFC (Near Field Communication), които навлизат ускорено напоследък.

Медалът обаче има и обратна страна. AIRprint може да идентифицира човек от разстояние без неговото разрешение. Подобен скенер ще допадне на службите за сигурност, особено ако се комбинира с видеонаблюдение и разпознаване на лица. Едни обикновени ръкавици обаче могат да направят безпомощна подобна технология.

Коментари по темата: „Сканират пръстови отпечатъци от разстояние”

добавете коментар...

  1. User

    Човек е нужно да си зададе въпроса ще може ли да диша и дали това няма да се използува от някой чрез някоя машина. Доста прекалиха вече

Коментар