RIM се дели на две, продава бизнеса си?

Продължават спекулациите за бъдещето на канадската компания за смартфони RIM. По информация на Sunday Times, производителят на BlackBerry разглежда възможността за разделяне на две компании.

Едната от компаниите ще се занимава с разработка и продажби на смартфони, а втората – с развитие на мрежови услуги. Освен това RIM била готова да продаде и двете подразделения. За потенциални купувачи на бизнеса със смартфони BlackBerry се спрягат имената на интернет гигантите Amazon и Facebook.

Друг сценарий за по-нататъшно развитие е RIM да остане единна компания, но да продаде голям пакет акции на ИТ гигант от ранга на Microsoft, предаде Ройтерс.

Ръководството на RIM потвърждава, че разглежда различни варианти за изход от кризата. По-рано компанията нае специалисти от JP Morgan и RBC Capital, за да я консултират в предстоящите промени.

RIM, както и Nokia изпитва сериозни затруднения на пазара за смартфони. Двете компании са засегнати от инвазията на Android устройствата и епълския iPhone. Все по-вероятен изход и за двете компании е продажбата им, като най-често споменаването име на потенциален купувач е Microsoft.

Коментар