Sony ще спасява Olympus от фалит

Sony е на път да инвестира сериозна сума в Olympus – известния производител на фототехника и медицинско оборудване, подложен на изпитания в последно време, заплашващи неговото съществуване.

Двете компании са пред финализиране на преговорите, като се очаква още през следващия месец Sony да инвестира в Olympus 50 млрд. йени (около $623 млн.) срещу акции. В резултат на евентуалната транзакция Sony ще стане най-големият акционер в Olympus, държейки над 10% от уставния капитал, съобщи Nikkei.

Към края март делът на Sony в Olympus възлизаше на около 4,6%. По-рано се появиха информации, че Olympus ще се опита да излезе от затруднената ситуация с помощта не само на Sony, но и в партньорство с друга японска компания – Fujifilm, както и с производителя на медицински системи Terumo.

Според анализатори, очакваните финансови инжекции може да се окажат недостатъчни за излизане на Olympus от критичната ситуация. В рамките на план за преструктуриране компанията планира да уволни 2,7 хиляди работници до март 2014 г. и да се избави от нерентабилните подразделения, вкл. от заводите си на Филипините.

Облаците над Olympus се сгъстиха, когато нейни ръководители бяха уличени в укриване на загуби, въвличайки в схемата синдикати с престъпна репутация. Това доведе до сериозен спад в акциите на компанията, арести и разследване на част от висшия мениджмънт.

Коментар