Google показа таблета Nexus 7

Google показа вчера дългоочаквания таблет Nexus 7. Устройството стъпва на четириядрена платформа Nvidia Tegra 3, работи под управление на Android 4.1 Jelly Bean и предоставя 7-инчов IPS екран с резолюция 1280×800 пиксела, стана ясно на конференцията за разработчици Google I/O.

Nexus 7 разполага още с 1 GB оперативна памет, безжични модули Wi-Fi, Bluetooth, GPS и NFC, но не и 3G. Налични са акселерометър, жироскоп, магнитометър и фронтална камера 1,2 мегапиксела. Nexus 7 тежи само 340 грама и издържа до 9 часа на батерия.

Два варианта на таблета излизат на пазара. Модел с 8 GB вградена памет струва 199 долара в САЩ, а вариантът с 16 GB е по-скъп с 50 долара. Устройството е достъпно за поръчки, а доставките ще започнат в средата на юли. Nexus 7 има размери 199x120x10,45 мм и ще се произвежда от тайванската компания Asus.

Операционната система Jelly Bean се отличава с някои нововъведения спрямо Android 4.0. Интерфейсът работи по-плавно, в панела за уведомяване се помества повече информация, а уидгетите могат да се подреждат в свободното място на екрана.

Google твърди, че Jelly Bean автоматично увеличава честотата на процесора, когато потребителят докосне дисплея. Щом бъде прекратено взаимодействието на човека с екрана, Jelly Bean намалява честотата.

Нови възможности също са гласовото въвеждане на информация в офлайн режим (засега само на английски), подобрената виртуална клавиатура с функция за предвиждане на следващата дума, обновените приложения Google Play, YouTube и Google Maps.

Android 4.1 идва и с услуга Google Now, която се опитва да предугади заявките за търсене, стъпвайки на информация за местоположението, историята на посещенията и данните от календара. Така например, Google Now може да покаже разписание на обществения транспорт за най-близката спирка, да състави алтернативен маршрут или да информира за спортни състезания.

Официално Jelly Bean ще излезе в средата на юли. Най-напред ще бъдат обновени смартфоните Galaxy Nexus и Nexus S, а след това и таблетът Motorola Xoom. Новият Nexus 7 изначало ще работи под управление на Jelly Bean.

Същевременно, Google съобщи, че всеки ден в света се активират над 1 милион Android устройства, а броят на смартфоните и таблетите с тази платформа възлиза на 400 млн. В онлайн магазина Google Play вече има над 600 хиляди приложения.

Коментар