Start бутонът на Windows вече ненужен

Потребителите постепенно се отказват да ползват бутона Start в Windows, сочат проучвания. Ето защо Microsoft няма да включи този елемент от интерфейса в новата операционна система Windows 8, пише британският сайт PC Pro.

Представители на Microsoft се позовават на данни от телеметрични проучвания, които показват, че потребителите вече не пускат програми от менюто Start, а предпочитат да поставят иконите на приложенията в панела със задачи. Оказва, че Start е все по-малко използван елемент, е заключението на Microsoft.

„Наблюдавайки тази тенденция, решихме, че нуждата от бутон Start отпадна и можем да го премахнем”, споделя Чeйтаня Сарин, мениджър в Microsoft.

Освен това все по-голяма популярност придобиват „горещите” клавиши. Така например, при натискане и бутона „Windows” и след това „1” се пуска Internet Explorer, допълва Сарин. При подобно съчетание стартира програмата, която стои на първо място в панела със задачи.

Първите информации, че Microsoft ще премахне Start от Windows 8, се появиха по-рано тази година. Тогава се прокрадна мнението, че компанията прибягва до този ход с цел да защити по-добре системата си от хакери, но повечето специалисти обориха ефективността на подобна мярка.

Коментари по темата: „Start бутонът на Windows вече ненужен”

добавете коментар...

  1. Дани

    Това са глупости, ползвам старт менюто много, там ми е всичко потребно, което съм си подредил и имам достъп до него във всеки един момент, не ми се налага да обикалям през 5 места за да вляза някъде!

  2. Пиздец

    Ами като не ви харесва, карайте си с win 7 или ако живеете в дупка може и с win XP. Никой не ви задължава да ползвате 8, кой знае каква разлика няма да видите. Нещата на win 8 и 7 ще си вървят еднакво в общи линии.

  3. :)

    Пълна глупост…да вземат да си махнат безмисления MS Internet Explorer

  4. до ревльовците

    Елиянчо, в уин 8 си има цяло меню под формата на бутон/команда POWER за спиране на компютъра, копче на кутията, затваряне капака на лаптопа и т.н.

  5. Наблюдател

    Тъпня, несъобразена с най-елементарна ергономика… По-скоро самият Windows е нещо ненужно…

  6. Дидо

    Ква конзола… простотии. Просто alt+F4. Много бързо се свиква с метрото и дори осъзнавам, че старт менюто въобще не ми липсва. Всичко е толкова лесно и просто направено. Работи се чудесно, с минимално използване на мишка. Програмите се търсят лесно, не е нужно стартиране на прозорец за търсене на съдържание в компютъра, а може да започнеш да пишеш направо от десктопа и резултатите излизат. Правено е с доста мисъл и лично аз съм доволен. Който е свикнал да гони с мишката икони и програми по десктопа и старт менюто ще мрънка, но не виждам какъв ви е проблема петте или шест програми, които редовно ползвате да са закачени на таскбара и да си ги стартирате от там. А и съм убеден, че така или иначе досега почти не сте използвали старт менюто в win 7. Със сигурност често стартираните програми са ви на икони по десктопа или таскбара… Командите и опциите за настройки от старт менюто се активират с WIN+X – там е всичко, което ви липсва…

  7. 5ков

    Shutdown, Restart, и други… има си конзола като опре яйцето до гъзъ – win+R – cmd – enter 😀

  8. Anonimen

    Поредната глупост исмислена от MS за да оправдаят безмисленото си решение …
    От години големите фирми производители на софтуер подържат старите си интерфеисии и функции когато решат да ги променят за да не се налага на хората който са свикнали с тях да учат новите, но MS явно са рещили че те знаят по-добре от собствените им потребители какво е по-добре за тях и могат да сменят тотално интерфеиса без да се консултират с потребителите си…
    Вече го направиха с MS Office, а сега смятат да го направят и с Windows. Нищо чудно че толкова много народ започна да сменя Office софтуера си с безплатен такъв който има интерфеис на Office 2003 в последните няколко години …

  9. afdg

    А не е ли по-лесно да си натискаш копчето на кутията вместо да търсиш из менютата?!
    Не е ли по-лесно просто да затвориш екрана на ноутбука или да натиснеш копчето за включване/изключване вместо да търсиш нещо си из менютата?!
    Аман…

  10. shhh

    Ами то в кандидат финалната е видно какво е да няма старт бутон. Почваш като луд да се мъчиш да оцелиш с мишката някакво точно определено пространство в дясно, някъде до ръба (в десктоп режим, понеже така наречените "плочки" на Метро-режима са мега глупост за истинска работа). Та така се оплиташ в едни излишни екрани, докато се стигне до простото "Изключи". Според мен всеки ще мине на варианта да натиска просто копчето на системната кутия.

  11. User

    В бутона "Старт" се помещаваше и "Рестарт" – какво са намислили по въпроса – не е ясно

Коментар