Новият Chromebook – мощен, сигурен и лек

Samsung и Google представиха в средата на юни второ поколение преносим компютър Chromebook и първия в света настолен Chromebox. Новите устройства съчетават последни инженерни разработки на корейската компания и операционна система Google Chrome OS.

Samsung Series 5 Chromebook съдържа мощни компоненти, интегрирани в тънък и лек панел. Стъпвайки на Intel хардуер, новият лаптоп се представя почти три пъти по-добре в сравнение с първото поколение Chromebook, твърди корейският производител. Samsung Series 3 Chromebox е лесен за употреба, също колкото Chromebook, но в корпус на настолно устройство, което лесно се интегрира с вече съществуващите аксесоари.

Стилният дизайн е присъщ и на двете устройства. Лаптопът може лесно да бъде пренасян навсякъде, тъй като е с тегло малко над 1,3 кг и е тънък едва 3 см. Клавиатурата с пълни размери осигурява удобство и продуктивност, а 12,1-инчовият SuperBright LCD екран предлага комфорт за разглеждане на снимки, обработка на документи и видео чат с помощта на вградената уебкамера.

Chromebook се нуждае от едва седем секунди, за да зареди напълно, което позволява на потребителите да започнат своята работа или забавление почти веднага, щом го включат. Процесорът Intel Celeron 867 Dual Core (1,3 GHz), заедно с 16GB SSD и 4GB RAM, осигурява компютърна мощ, от която потребителят се нуждае за добро компютърно изживяване.

Samsung Series 3 Chromebox е компактен, но същевременно мощен компютър за дома или офиса с операционната система Chrome в настолна форма. Със своите размери от 19,3х19,3х3,3 см, този компютър е достатъчно малък, за да бъде поставен на бюро, на рафт за книги, или до дивана. Неговата компактност го прави лесен за пренасяне от дома до офиса. Изтънченият му матов черен цвят и сребърните детайли добавят стил към всеки дом или офис.

Chromebox разполага също с 16GB SSD и 4GB RAM, както и процесор Intel Celeron B840 Dual Core (1,9 GHz). Вградената 2×2 WLAN Wi-Fi връзка позволява на потребителите да сложат своя Chromebox и в отдалечените кътчета на дома или офиса и все пак да разполагат с бърза връзка, без нужда от допълнителни кабели. Притежателите на Chromebox могат да свържат компютъра си към монитори с размер до 30 инча, Bluetooth клавиатура или мишка и дори към HD телевизор с помощта на Display Port изхода. Освен това, те могат лесно да използват до 6 USB устройства, за да споделят или приемат файлове.

Google създаде операционната система Chrome с три основни идеи: да бъде бърза, проста и сигурна и от представянето на първия Chromebox през 2011 г. насам развива и подобрява тези черти на своя продукт. Скоростното представяне е присъщо и за двата компютъра – Chromebook и Chromebox. Свързването с интернет и зареждането на страници с помощта на Chrome OS става за секунди, а използването на любими приложения е възможно с едно натискане на бутона в Аpp Launcher.

Сред плюсовете на системата са автоматичните обновления, които осигуряват най-актуалната функционалност. Сигурността също се обновява автоматично с цел предпазване на машините от вируси, което спестява нуждата от антивирусен софтуер.

Интегрираната „облачна” памет дава на притежателите на Chromebook и Chromebox достъп до техните файлове сигурно и отвсякъде. Синхронизираща технология запазва всички предпочитания и приложения, за да бъдат използвани с Chrome браузър на друго устройство. И двата нови продукта от Samsung са оборудвани с Google Cloud Print за уеб принтиране с лазерен принтер.

Коментар