Ново наказание грози Apple в Италия

Apple може да бъде отново наказана в Италия, заради липсата на двугодишна безплатна гаранция на продаваните в страната нейни устройства. Правителственият орган AGCM, който отстоява правата на потребителите, възнамерява да наложи нови глоби на американската компания, ако тя не осигури изискваната от местното законодателство гаранция, съобщи Ройтерс.

 

Съгласно законите в Италия, потребителите на електронни устройства и други продукти за продължителна употреба имат право на безплатна двугодишна гаранция и техническа поддръжка, независимо от останалите условия, предлагани от производителя.

През декември миналата година италианските регулаторни органи глобиха Apple с 900 000 евро за „неспособността й адекватно да информира клиентите за техните права в областта на гаранцията и техническата поддръжка". Установено бе, че компанията предлага гаранция (AppleCare Protection Plan) срещу допълнително плащане, без да обясни на потребителите, че според италианското законодателство те имат също право на безплатна гаранция в продължение на две години от момента на покупката.

Apple обаче не обърна внимание на това изискване от антимонополния орган. В момента компанията предлага само една година безплатна гаранция, а за удължаване до две години е необходимо допълнително заплащане.

Предполага се, че властите ще наложат на Apple нова глоба, този път в размер на 300 000 евро. Законът дава 30 дни на компанията да предприеме съответни действия. Жалбата на Apple по предишната санкция не беше удовлетворена.

Коментар