Разрешиха препродажбата на цифрово съдържание

Европейският съд разреши днес препродажбата на съдържание, закупено от цифрови услуги за разпространение. Това означава, че собствениците на дигитални активи, в частност игри и допълнения за тях, имат право да ги препродават независимо от потребителските споразумения, които са сключили с издателите, съобщи Eurogamer.

 

Решението на съда развързва ръцете на геймърите да извършват свободно препродажба на игри и допълнения за тях, закупени от PSN, XBLA и Steam. „Дори условията на лицензионното споразумение да забраняват по-нататъшно препродаване, правоносителите не могат да възпрепятстват препродажбата на копия", гласи решението.

В документа се посочва също, че правото на издателя върху екскслузивното разпространение на продукта се анулира след първата продажба. „За разлика от ексклузивното право на разпространение, ексклузивното право на размножаване на съдържание не се изчерпва след първата продажба", постановява съдът.

Уточнява се също, че копията, направени от потребителя, който продава сваленото съдържание, се признават като непригодни за използване.

Съдебното решение е по дело между компаниите Oracle и UsedSoft. То се простира както върху игри, така и върху други видове цифрово съдържание.

по темата: „Разрешиха препродажбата на цифрово съдържание”

добавете коментар...

  1. sdf

    Подозирам, че не е забранено да продадеш въпросния Windows стига да е инсталиран и да се ползва на компютъра с който е купен, а не отделно…

  2. Данаил

    Следователно и върху софтуер? Ако е така, супер! Може би това ще промени безумията на лицензионното споразумение на Windows например, които забраняват ако продадеш компютър, който си закупил преди време, да продадеш и Windows-a, който си закупил заедно с компютъра.

Коментар