Редовият потребител пълни облака с данни

През 2016 г. около 36% от потребителските данни ще се намират в облака, обяви наскоро Gartner, припомняйки, че миналата година едва 7% от информацията е била в клауда. Извън всякакво съмнение светът навлиза в пост-РС епоха, където определящ фактор става огромният брой устройства, свързани към интернет и снабдени с камери, които бълват непрекъснато съдържание в облака.

По оценки на Gather, общият обем данни, съхранявани на потребителски компютри, смартфони, таблети, външни твръди дискове, NAS системи и в облака, вълзиза на 329 екзабайта през 2011 г. Този обем ще достигне 4,1 зетабайта през 2016-та (1 зетабайт е равен на 1024 екзабайта).

Средният обем информация, съхранявана от едно семейство, ще нарасне от 464 гигабайта през 2011 г. до 3,3 терабайта през 2016 г. Според Gartner, проблемът с недостига на твърди дискове след наводнението в Тайланд е дал импулс на облачните услуги за съхранение на данни, в резултат на което сегментът бележи изключително висок ръст в първите месеци на 2012 г.

Gather прогнозира, че първоначално потребителите ще ползват безплатни облачни услуги, предлагани под формата на приложения за смартфони, таблети и други устройства на базата на партньорски споразумения между производителите на тези устройства и облачните компании. Натрупаният опит ще доведе до преход на потребителите към модел на преки отношения с облачните доставчици.

Взаимодействието на външните клауд услуги с персоналните облаци ще роди тенденция, описвана като “одомошаване” на облачните услуги и повишаване на тяхната популярност. Ето защо компаниите, доставящи услуги за съхранение и синхронизация на данни, трябва да пригодят стратегиите си към тази тенденция.

Коментар