Mandriva бе спасена от фалит

Френският Linux-разработчик Mandriva бе спасен от фалит с помощта на руски инвеститор. Емисия акции на стойност 4 милиона евро е изкупена от фонда NGI, който държи контролния пакет в компанията, съобщи CNews.

Съосновател на NGI е бившият министър на съобщенията на Русия Леонид Рейман. Фондът ще вложи свежи 1 млн. евро в Mandriva и ще поеме дълговете й с останалите 3 млн. евро. Същевременно се намалява уставният капитал на компанията на 6,3 млн. евро.

NGI придоби миноритарен пакет от Mandriva през 2010 г., след което купи още акции и увеличи дела си на 51%. Другият голям акционер в компанията е френският фонд Occam с 42% дял.

Междувременно, Mandriva е в плачевно финансово състояние от няколко години и се нуждае от “свежи” пари. Occam се отказа да налива допълнителни средства в компанията, а предложението на NGI да изкупи още дял не беше одобрено.

В края на миналата година генералният директор на Mandriva Доминик Лукуген предупреди акционерите, че през януари компанията ще обяви фалит, но това не се случи. На годишното събрание на акционерите през май е било одобрено предложението на NGI да купи емисията акции на Mandriva за 4 милиона евро.

В по-нататъшната си дейност Mandriva ще се фокусира върху сървърните разработки, а десктоп системата ще се развива в рамките на некомерсиално партньорство, в което се очаква да бъдат привлечени напусналите през 2010 г. специалисти.

Коментар