ДАНС ще отнема сертификати за сигурност

Правителството предлага промени в Закона за защита на класифицираната информация, с които се регламентира редът за отнемане и прекратяване от ДАНС на сертификати за сигурност на автоматизирани информационни системи (АИС) или мрежи, използвани за работа с класифицирана информация.

 

Новите текстове запълват липсваща към момента уредба на тази материя, тъй като законът разписва само условията за издаване на сертификатите, съобщиха от Министерски съвет.

Предвижда се отнемането на сертификата за сигурност на АИС да става по писмено предложение на органа по прекия контрол по защита на класифицираната информация при констатирани системни нарушения на изискванията за сигурност.

ДАНС ще прекратява действието на издаден сертификат с изтичането на срока му на действие, при премахване или промяна на нивото на класификация на информацията, която се създава, обработва, съхранява и пренася в АИС, при прекратяване на експлоатацията на АИС или при закриване на организационната единица без правоприемник.

Отнемането и прекратяването на издаден сертификат може да се обжалва пред Държавната комисия по сигурността на информацията по реда, условията и в срока, предвидени в Закона, уточниха от правителството.

Коментар