Кога и как да ползваме електрическата мрежа за данни

„Без нови кабели“ – така може да бъде определена концепцията на мрежите, базирани на електрическата инсталация. Предимството на тази жична мрежа пред стандартната Ethernet е, че отпада необходимостта жилището или офисът да бъдат допълнително окабелени, тъй като вече има изградена електрическа инсталация, с достатъчно контакти във всяка стая. С подходящо оборудване ще можете да използвате тази мрежа за предаване на данни, заедно с електричеството.

Стандарти

Съществуват няколко различни варианта на технологията за мрежи за данни, базирани на електрическата инсталация. Повечето от тях се основават на стандартите на алианса “HomePlug PowerLine Alliance” (консорциум от над четиридесет компании). Първият стандарт, HomePlug 1.0, осигурява до 14 Mbit/s скорост на трансфер. Обновеният вариант „HomePlug Turbo“, предлага пропускателна способност до 85 Mbit/s. Последният стандарт, HomePlug AV (наследник на HomePlug 1.0) обещава достатъчно висока производителност (200 Mbps) за поточно видео с висока дефиниция (HD). Също така съществува и 200 Mbps спецификация от асоциацията “Universal Powerline Association”.

Оборудване

Независимо от използваната спецификация, продуктите, базирани на тази технология, са лесни за инсталация и като цяло споделят общ принцип на работа. Ще се ви необходими минимум два адаптера (ценовият диапазон е 150-300 лв.) – един за включване на маршрутизатора към мрежата и втори за произволно друго устройство. След като пъхнете адаптера в контакта, можете да го свържете към Ethernet порта на маршрутизатора, компютъра, принтера и други устройства.

Кога е необходима технологията

Но защо въобще говорим за жична мрежа и още повече за електрическата инсталация, когато вече имаме безжична WLAN? Въпреки неоспоримите удобства на безжичното предаване на данни, то има един недостатък, а именно че невинаги сигналът достиг до всички места. В този случай, можете лесно да изградите широколентов достъп до Интернет по електрическата мрежа за стаи, в които сигналът не достига или е прекалено слаб, т.е. да използвате технологията, за да разширите вече съществуваща мрежа.

Повечето съвременни безжични мрежови протоколи и технологии при антените намаляват в голяма степен споменатия проблем. Но в случаите, когато не достига безжично покритие, електрическата мрежа може да се използва като добавка към WLAN, с която се постига по-висока ефективност на цялостната мрежа.

Мрежите на електрическата инсталация могат да бъдат добър избор за устройства, изискващи Интернет връзка, като например игровите конзоли. Безжичните адаптери имат нужда от добра видимост и разположение, за да получите добър сигнал, така че разполагането им на някой рафт зад конзолата не винаги е най-добрият подход. Също така може да ви липсва достатъчно място, за да изправите вертикално антената.

Друго предимство на връзката посредством електрическа мрежа е, че нейната производителност запазва по-стабилни нива, в сравнение с тази на безжичната комуникация.

Потенциални проблеми

Решенията за пренос на данни през електрическата мрежа не винаги са панацея за безжичните проблеми. Въпреки че се използва жично пренасяне на информацията, съществуват фактори, които могат да повлияят на производителността.

Така например, едно основно правило, свързано с мрежите по електрическата инсталация, гласи, че никога не трябва да включвате адаптерите към UPS (непрекъсваеми токозахранващи устройства) или защитни стабилизиращи и филтриращи устройства. Те могат да повлияят на сигнала по мрежата, като резултатът ще бъде прекратяване на връзката, забавяне или неустойчивост.

Също така трябва да се избягва включване на ютии, прахосмукачки и други подобни уреди в същият токов кръг. Ако не се спази това изискване, очаквайте временен спад в производителността или прекъсване на връзката, докато битовите уреди се използват.

Дори при отсъствие на източници на смущения, за най-добра производителност е необходимо да направите тест, като преминаване няколко етапа на проби и грешки. Може да откриете, например, че при една двойка контакти се получават по-добри резултати, в сравнение с друга, без някаква очевидна причина.

Като цяло, ако разполагате с добре направена електрическа инсталация, технологията би трябвало да работи прилично. Както е и при други мрежови технологии, действителната пропускателна способност, която ще получите, няма да е близо до изписаните цифри на кутията на продукта. В най-добрия случай очаквайте скорости 40–60% от заявените.

Сигурност

Важен въпрос, както при всяка мрежа, е сигурността. Мрежите, изградени на базата на електрическата инсталация, като цяло са по-сигурни от безжичните, тъй като не използват въздуха като среда за пренос на данните. Но, разбира се, и тук информацията не остава задължително в периметъра на вашият дом или офис. Сигналът, използван за пренасяне на данни по мрежата, преминава през електрическото табло и достига до трансформатора. В повечето случаи един трансформатор се използва от няколко домакинства и, ако не искате вашият съсед да има достъп до информацията ви, трябва да приложите криптиране (повечето адаптери поддържат 56 или 128-битово криптиране).

За да имате сигурна връзка, използвайте парола за вашата мрежа, която можете да приложите към специфичните устройства и да използвате идентификация, подобна на МАС адресите. Когато устройствата бъдат свързани с тази парола, информацията се криптира и се разменя само с устройства със същата парола.

Достъпност

Устройства за предаване на данни по електрическата мрежа предлагат различни производители, вкл. Netgear, D-Link, ZyXEL и др., които са достъпни и на пазара в България. За по-добри резултати, използвайте устройства, работещи по един стандарт и по възможност от един производител.

Коментари по темата: „Кога и как да ползваме електрическата мрежа за данни”

добавете коментар...

  1. Еди

    В рамките на домашна мрежа е напълно добро решение. Ако има проблем в електрическата инсталация в дома ви, то той си е изцяло ваш и не винете нито държавата нито електроразпределителните компании. Това не е технология за направа на мрежа между два или повече компютъра в различни квартали. Само в рамките на трафопоста и ако сте на еднаква фаза, а в дома ви това условие трябва да е 100%.

  2. Avatar

    В България ако се опитате да ползвате такова нещо…. да – ще има връзка, но с под 20% от напипсаната на кутията скорост – плачевно за парите си…

  3. paparaka

    защо автора обяснява, все едно че е напълно възможно в България???

Коментар