AMD се заема с екзамащабни изчисления

Разработчикът на процесори и графични чипове AMD получи финансиране от американското правителство за научно-изследователски проект в областта на екзамащабните изчисления.

 

В рамките на инициативата FastForward на Министерство на енергетиката на САЩ (DOE) компанията ще получи 12,6 милиона долара. $9,6 млн. от отпусната сума ще бъде изразходвана за процесорни разработки, а останалите $3 млн. – за изследвания в областта на компютърната памет, съобщи компанията.

FastForward е съвместна програма на отдела за управление на науката към DOE и националната администрация за ядрена сигурност (NNSA). Целта е чрез партньорство с редица компании да бъдат ускорени изследванията и разработките на технологии за изчисления в екзамащаб.

Стратегическият план на DOE е насочен към решаване на актуални научни задачи чрез открития, моделирани на ново поколение суперкомпютри, способни да изпълняват трилион операции в секунда, което е 1000 пъти по-бързо от най-мощните в момента машини.

AMD ще разработва енергийноефективни процесори и технологии за повишаване на пропускателната способност на паметта и системите за предаване на данни, което е от решаващо значение за създаване на суперкомпютри с хетерогенна архитектура от екзамащабен клас и с хиляди процесори.

по темата: „AMD се заема с екзамащабни изчисления”

добавете коментар...

  1. Ket

    exascale = от много голям порядък (exa = One quintillion (10 to the 18th power)).

    Екзамащаб в случая е неточно, защото става дума за изчислителна мощ, при която мащаб е неуместен

Коментар