Нов тип носител ще пази информация 10 млн. години

Френски учени създадоха нов тип носител, способен да съхранява информацията записана на него в продължение на 10 милиона години. Устройството се състои от двойка тънки сапфирени дискове с диаметър 20 см, съобщи Science.

Дисковете имат платинено покритие, на което могат да се гравират около 40 хиляди миниатюрни страници с графична информация. Разглеждането на записа е възможно само с микроскоп.

Разработката но подобен носител е инициирана от организации за съхранение на ядрени отпадъци. На сапфирено-платинения диск ще бъде поместена информация, която предупреждава бъдещите поколения за опасните ядрени хранилища. Прототипът на устройството струва 25 хиляди евро.

Създателите на диска са изправени пред трудността да изберат на какъв език да се гравира посланието. Експерти от френската агенция за управление на ядрени отпадъци ANDRA дори допускат, че след няколко хиляди години на Земята ще съществува друга, нехуманоидна форма на разумен живот.

Коментари по темата: „Нов тип носител ще пази информация 10 млн. години”

добавете коментар...

  1. Фен

    Ще се запази и подписката на Станишев за АЕЦ Белене
    станишев

  2. Ево

    Много жалко-но не за хилядите светлинни години..а за това,че Blue-ray стандарта при DVD -тата не "проби" на българският пазар,поради една единствена пречина–> и това е свърх високите цени на blue-ray дисковете и четящите DVD устроиства!
    Поздравления за всички четящи тези изречения "зад Атлантика"….да да "връх в океана-това ни бе мечтата!".

  3. хуманоид

    "… след няколко хиляди години на Земята ще съществува друга, нехуманоидна форма на разумен живот"

    в смисъл цялата земя ще е циганизирана?
    а тогаз може ли да се говори за разумен живот?

Коментар