ФБР разследва китайския гигант ZTE

ZTE съобщи, че очаква 80% спад на приходите за първата половина на годината

ФБР води разследване срещу втория по големина производител на телекомуникационно оборудване в Китай – ZTE. Над компанията тегнат съмнения, че е доставяла забранени продукти и технологии в Иран, съобщи BBC News.

Предполага се, че въпреки ембаргото от страна на правителството на САЩ, ZTE е продавала сървъри IBM, рутери Cisco и други високотехнологични продукти на телекомуникационни компании в Иран, намиращи се под контрола на действащия в момента режим в страната.

В разследването на ZTE участва и Министерство на търговията на САЩ. Същевременно, китайската компания отстоява тезата, че е невинна, твърдейки, че съкращава своя бизнес в Иран и не търси нови клиенти там.

Докато бива разследвана, ZTE съобщи, че очаква 80% спад на приходите за първата половина на годината. Прогнозата е повлияна от нискодоходния бизнес с телефони от ниско ниво в сегмента на предплатените услуги. Падането на курса на чуждестранната валута също оказва влияние, както и дълговата криза в Европа, които потискат покупателната способност на клиентите в този регион.

Коментар