Две трети от купуваните телефони вече са “умни”

Смартфоните са двигател на ръста в мобилната индустрия. Две трети от новите притежатели на мобилни телефони купуват смартфони, сочи проучване на Nielsen за пазара в САЩ.

Делът на мобилните потребители, които притежават смартфони, се оказва по-висок от прогнозирания, твърди проучването. През юни 54,9% от всички потребители на мобилни телефони в САЩ са имали смартфон, като още през март делът им т.г. е надхвърил 50%.

Първо място сред производителите на Android смартфони държи Samsung с пазарен дял 17%. Корейският гигант е следван от HTC и Motorola с дялове 14% и 11% съответно.Android продължава да бъде най-популярната операционна система. Под нейно управление работят 51,8% от всички смартфони и 54,6% от „умните” устройства, купени в последните три месеца.

Като цяло, в списъка на всички производители на смартфони начело е Apple. Нейният iPhone под управление на iOS (втората по популярност мобилна платформа) се ползва от 34,3% от притежателите на смартфони и 36,3% от тези, които са купили смартфон в последните три месеца.

Третата най-популярна мобилна платформа в САЩ е BlackBerry OS, която има 9% дял. Следват Windows Mobile (3%), Windows Phone 7 (1,3%), Symbian (1%) и Palm/WebOS (1%).

Коментар