Млади ИТ специалисти „окупираха“ софтуерен гигант

SAP Labs България – един от технологичните центрове за производство на софтуерния гигант SAP AG, покани 40 студенти от Технически университет-София да проведат лятната си практика в реална работна среда.

В продължение на две седмици студенти от втори и трети курс на  Факултета по Компютърни системи и управление (ФКСУ) се занимаваха теоретично и практически със софтуерна архитектура и дизайн под ръководството на опитни лектори и ментори, служители на SAP Labs България. Акцент на практиката беше цялостният процес на разработване на софтуер – от интервюта с клиенти и изисквания за софтуера, през дизайн на потребителския интерфейс, до цялостна реализация и презентация на крайния продукт.

На церемонията по закриването на лятната практика Заместник-деканът по Учебна дейност профил "Бакалаври" на ФКСУ – доц. Даниела Гоцева, изтегли името на участника в лятната практика, който получи специалната награда на SAP Labs България. Цанна Белчева ще има шанса да посети Мадрид през ноември като участник в едно от най-ключовите и значими събития на SAP – SAPPHIRE NOW.

В последния ден на практиката си студентите презентираха теоретични познания и демонстрираха на живо как работят готовите приложения, базирани на тях. Практикантите онагледиха не само техническата реализация, но и функционалните предимства и икономическата значимост на разработките си.

„Горда съм, че студентите ни се представиха така достойно. Видях как интелигентно свързаха наученото в университета с конкретните си проекти в SAP“, сподели доц. Гоцева на закриването. „Топлото посрещане и професионално отношение са сигурна гаранция за мен, че партньорството между нашия университет и SAP ще изгради устойчива платформа за развитие и за в бъдеще.”, добави тя.

Двама от ключовите участници в проекта от страна на SAP Labs България са убедени, че сътрудничеството с ТУ-София е поредна крачка към увеличаване на броя студенти, които започват работа по специалността си непосредствено след дипломирането си. „Като специалисти, ние в SAP притежаваме необходимите знания и умения за работа по развойната дейност и практическото й приложение в сферата на бизнеса. Именно затова за нас е удоволствие и гордост да ги споделим с хора, решили да работят за модерната реалност. Наш приоритет е да намираме възможности да участваме в професионалното развитие на младите таланти”, обясни Бисер Цветков, Мениджър в SAP Labs България и главен организатор на лятната практика. „Една от целите на „Лятна Практика 2012” бе да подобрим качеството на специализираното обучение в съответствие с актуалните изисквания на пазара на труда.”, добави той.

„Стабилните партньорства между образователните институции и бизнеса са ключов фактор за една по-добра професионална ориентация на дипомиралите се. Така младите специалисти имат и по-висока мотивация и шанс за реализация на пазара на труда, а и по-реалистични очаквания за бъдещето си развитие”, добави колегата му Емил Симеонов, Софтуерен архитект в компанията и съорганизатор на проекта.

„SAP Labs България винаги се е опитвала да подкрепя българското образование и талантите. Тази лятна практика ни даде повод да се замислим още веднъж как можем да бъдем полезни, за да развиваме българския ИТ потенциал.“, обобщи идеята на инициативата управителят на компанията Пламен Тилев.

Коментар