Хелий-3 от Луната ще ни осигури енергия за 5000 г.

Човечеството трябва да обърне сериозно внимание на Луната като източник на енергия. На земния спътник има огромни запаси от ценния изотоп Хелий-3, които могат да покрият енергийните ни нужди за 5 хилядолетия, твърди руски учен.

Добивът на 1 тон Хелий-3 ще струва около 1 милиард долара. 25 тона от изотопа, които покриват нуждите от енергия на населението и икономиката на Земята за 1 година, ще костват 25 милиарда долара, а това не е толкова много за съвременните държави, смята Владислав Шевченко – доктор на физико-математическите науки и ръководител на отдела по изследвания на Луната и планетите в Правителствения астрономически институт към Московския университет Ломоносов.

За сравнение, САЩ изразходват годишно по 40 милиарда долара за енергийни нужди. Ползата от добива на Хелий-3 от Луната е очевидна, допълва Шевченко, цитиран от РИА Новости.

В близко бъдеще партньорите в проекта за Международна космическа станция следва постепенно да започнат преход към създаване на Международна лунна станция. От това ще има голяма практическа полза, смята руският учен.

Добивът на Хелий-3 на Земята е нищожен – от порядъка на няколко десетки грама годишно. В същото време на Луната има запаси от 500 000 тона от ценния изотоп. При термоядрен синтез, когато в реакция влизат един тон Хелий-3 и 0,67 тона деутерий, се освобождава енергия, която е еквивалентна на изгарянето на 15 млн. тона нефт.

Коментари по темата: „Хелий-3 от Луната ще ни осигури енергия за 5000 г.”

добавете коментар...

  1. Крамер

    Не а Танов дзвер в Природата “Енергия от термоядрен синтез” ТС не първопричина на самия себе си нито на други явления и процеси!!! Той е следствие на гравитацията, която се Ивайло ядрото на звездите, им повишава температурата до милиони градуси, вследствие на което изотопите на водорода разголват ядрата си и пори сблъсъка на деутерий и тритий се синтезира хелий, при което се освобождава един неотрон, който по никакъв начин не може да компенсира енергията внедрена от гравитацията за осъществяването на ТС. Така, че енергията излъчена от звездата в пространството във вид на светлина и топлина не е продукт на ТС, а е остатъчна след неговото осъществяване, извираща от силата на гравитацията. Това още по-ясно се вижда в диаграмата на Херцшпрунг-Ръсел, където по пътеката на главната последователност по-масивните звезди престояват по-кратко, благодарение на по-високите температури плод на по-мощната гравитация. На по-силен огън се готви по-бързо.Лека му пръст на академик Захаров, но след седемдесетгодишни напразни напъни на плеадата негови последователи, те така и не разбраха, че тая мисия е невъзможна. Още седемстотин години да си блъскат главите в стената резултатът пак ще бъде нонсенс!!! Защо ли умните глави правят всичко на обратно?!!! Целият Космос е прецедент на перпетуммобиле, но това не попречи френската академия на науките да спре приема на проекти по темата!!! Милиарди години Слънцето обикаля по Еклиптиката, като същевременно върти всички планети от системата заедно с техни те сателити, но никой не се замисля за източника на енергия? Ако земната гравитация е способна милиарди години, да върти луната на триста хиляди километра отстояние, какъв е проблема, да впримчим тая огромна мощ в наша полза?!!! След всичко споделено до тук искам да открехна малко вратата за нереше ззни те ни земни проблеми. Защо се случи Царичина??? Защо точно в края на 1990г???Защо точно в България??? Царичина се случи, защото от всичко изложено по-горе се вижда, че сами нямаме потенциал да се справим с енергийните си проблеми. Случи се точно в края на1990г защото тогава се провали многообещавания експериментален модел на Токамаците. Бяха достатъчно лоялни и толерантни, но след този крах, след това фиаско явно не са им издържали нервите… Появиха се в България, защото в кръвта на българския народ е в плетен основният Космичен ритъм, което се доказва с установени комични закони, но аз ви предупредих, че само ще открехна вратата… Каква беше основната мисия на проекта Царичина, е дословно написано на страница 112 в книгата на полковник Цветко Кънев “Феноменът Царичина”, която изцяло е режисирана от Тях. Основното послание е поставено на 112 страница, защото 112 са тантристките техники за центриране на съзнанието. Дойдоха да ни научат как да добиваме енергия в неограничени количества при нищожни финансови разходи, но и след тридесет години ние продължаваме дастроим въздушни замъци в най-важната област от битието “Енергетиката.” 21.08.2020г.

  2. Димитър Хаджийски

    Нашата алтернатива е Никола Тесла.На всеки от нас ни трябва да го изискаме

  3. Курти

    @Snejana Shikova на луната няма атмосфера, а хелий-3 се образува от слънчевия вятър.

  4. nikola

    току-що пресметнах и няма да е за 5000 г а за 2000г. Също кой знае, може да се наложи използването на повече енергия заради засилването на технологичните постижения. Може би ще се намери нов истоочник на енергия след свършването на хелий-3 на Луната.

  5. Алекс

    Snejana Shikova! Тъй като Луната няма нищо общо със Земята като произход състава и е съвсем различен от земния. Затова тук на земята няма и не може да се добива хелии 3 . Има го само на Луната и от там ще се добива от 2025та натам.

  6. Snejana Shikova

    Не разбирам от наука ,но има и естествен път да се сдобием с такова гориво, и не съм съгласна ,че е в малки количества просто не проверяват където трябва

  7. аннон

    Изкуствено термоядрения синтез е достигнат 1950-та година в Русия от учените Игор Там и Андрей Сахаров. Уредът с който е бил постигнат термоядрения синтез е бил наречен тороидална магнитна камера или Токамак (от руското “тороидальная камера в магнитных катушках”).

  8. тт

    И как точно смятат да извлекат въпросната енергия, след като до момента никой не знае как точно може да се контролира термоядрения синтез? Освен това вече има източник на енергия произлизаща от термоядрен синтез – Слънцето.

  9. Наблюдател

    Ха-ха… Тези, които пълнят гуши от петрол, са същите, които развиват и ВЕИ. Краят на петрола или появата на алтернативи не означава, че паричните потоци ще си променят направленията – пак ще си робуваш на същия господар 🙂

  10. Mr.Y

    Нямам търпение да свърши петрола, омръзна ми постоянно да сме зависими от тоз петрол и малцина да са облагодетелствани от това

  11. zafo

    Първо да се научим да контролираме ядрения синтез (най-рано очаквано около 2050-та година) пък после да си търсим ресурсите. Такива "сензационни" новинки са доста наивни. Основното предимство на 3He+2H са по-ниската температура при която се извършва синтеза, но когато се касае за минимум 100х10е6 К, няколко милиона келвина не са кой знае какво предимство.

  12. Ivo

    With 1000C Heat, E-Cat Can Solve Energy Crisis
    “http://www.e-catworld.com/2012/07/with-1000c-heat-e-cat-can-solve-energy-crisis/”

Коментар