Подготвят USB зарядно за лаптопи

В близко бъдеще производителите на мобилни компютри ще се откажат от използването на собствени гнезда за зарядни устройства, като вместо това ще използват унифицирания интерфейс USB 3.0. Инициативата за новите зарядни идва от организацията USB 3.0 Promoter Group.

На производителите се предлага да разработят специален захранващ адаптер, който преобразува променливия ток в постоянен и на изхода си има USB 3.0 куплунг. Подобно решение ще спести сериозно неудобство на потребителите – те вече няма да са зависими от едно уникално за техния лаптоп зарядно устройство.

Концепцията не предполага промени в дизайна на ноутбуците. Ще е необходим единствено порт USB 3.0, който вече е стандарт за всеки съвременен лаптоп.

Обикновените USB кабели обаче няма да са съвместими с новата технология за захранване. Ето защо USB 3.0 Promoter Group предлага сертифициране на кабели USB Power Delivery, които ще предават до 100 вата мощност (за сравнение, стандартният USB кабел може да предава не повече от 4,5 вата).

Модифицираният USB 3.0 стандарт, както и кабелите за него ще останат съвместими с USB 2.0 и дори с USB 1.1.

Коментар