Nokia затваря последния си завод във Финландия

Nokia затваря завода си за мобилни телефони в гр. Сало, Финландия. Това е последното производствено предприятие на компанията в родината й, предаде Ройтерс.

В допълнение, Nokia потвърждава намерението си да съкрати 3,7 хиляди работни места във Финландия, в рамките на глобален план по съкращаване на общо 10 хиляди души.

780 от подлежащите на закриване работни места влизат в щата на завода в Сало. Производството там вече е прекратено, а пълното затваряне на предприятието ще приключи през септември 2012 г.

Nokia извършва драматичен преход в своя бизнес. Компанията загуби лидерството на пазара за телефони и смартфони, но се опитва да си върне позициите с устройства под управление на Windows Phone вместо Symbian.

В последните няколко тримесечия Nokia отчита слаби финансови резултати. Ръководството на компанията обаче обещава ситуацията да се промени към по-добро още тази година.

Коментари по темата: „Nokia затваря последния си завод във Финландия”

добавете коментар...

  1. Калин

    Maemo в същност беше развита и прерасна в MeeGo (сливайки се с Moblin – mobile Linux). Осъществена е в Nokia N9. За разработки официално се ползва Qt. Иначе проблемът с конкуренцията на Android и iOS си остава сериозен най-вече заради значително по-малкия брой приложения.

  2. Korween

    "Залезът на една Империя"

    Бях фен на Nokia и Symbian още от времето , когато името на OS
    беше Psion(EPOC), минах през доста устройства, кое от кое по-иновативни , в момента в който зарязаха Maemo , ми стана ясно, че нещата не вървят към добро, в момента в който обявиха, че започват партньорство с Microsoft, за мен беше края.
    Развитието и популяризирането на Maemo, щеше да създаде конкурент на Android, и евентуално , да предотврати всичко това.

Коментар