10-те най-отговорни длъжности в ИТ сферата

Глобално проучване сред ИТ специалисти, проведено от Emerson Network Power, определи 10-те най-отговорни длъжности в областта на информационните технологии. Това са позиции, изискванията към които са най-високи.

Изследването потвърждава, че ИТ специалистите са принудени постоянно да бъдат готови за работа, така както и управляваните от тях центрове за данни. Анкетираните описват ситуацията като „Принуден съм да работя по 24 часа всеки ден”, „Необходимо е постоянно да спазваме кратки срокове за предаване на проекти и едновременно с това да решаваме сложни проблеми” или „Длъжен съм да бъда готов за всяка извънредна ситуация, да съм в състояние на постоянна бойна готовност и да преодолявам сложни препятствия, за да осигуря резултати за нашите клиенти”.

Позициите с най-високи изисквания в ИТ областта

1. Изпълнителен директор/Администратор
2. Мениджър по доставки
3. Директор по информационни технологии (CIO)
4. Мениджър по ИТ
5. Мениджър по експлоатация
6. Мениджър на център за данни
7. Инженер
8. Специалист по ИТ сигурност
9. Разработчик на софтуер
10. Мениджър база данни

Работата в ИТ предполага съобразяване с по-голям брой изисквания, отколкото в други сфери. Специалистите в тази област трябва да имат необходимите интелект, бързодействие и гъвкавост, характерни за технологиите, за чието функциониране отговарят, коментират авторите на анализа от Emerson Network Power.

ИТ експертите трябва също да могат да се справят с няколко задачи едновременно и да знаят как да постигнат поставените цели с ограничени ресурси. ИТ специалистът – това е съвършено различен вид професионалист, категорични са анализаторите.

Изследването показва, че професията в сферата на ИТ предполага постоянна достъпност на съответния специалист. Освен това тези хора трябва да работят по 119 часа от 168-часовата седмица. Като правило, колкото по-висока е една длъжност, толкова повече се налага специалистът да бъде „на линия”.

Коментар