Експерти: Време е за нови уеб технологии

Настъпи часът компаниите да преминат към уеб стандарти, поддържани от съвременните браузъри. На първо място това е технологията HTML5, която вече се ползва от 75% от потребителите на браузъри в Северна Америка и от 83% в Европа, съобщи Forrester Research.

Според анализ на компанията, нивото на проникване на HTML5 браузърите през второто тримесечие на 2012 г. е било 75%, спрямо 57% година по-рано.

Наред с това се увеличават и темповете на внедряване на иновативни технологии в уеб средата. Новите стандарти се разработват, съзряват и разпространяват много по-бързо отколкото преди. Създателите на браузъри пък ускоряват темповете на пускане на нови версии на своите продукти, се казва в доклада на Forrester.

Възможностите на HTML5 и CSS3 се използват при разработка на все повече сайтове, тъй като експериментът с новите браузъри не е скъп. HTML5 е привлекателна технология за разработчиците и корпоративните потребите, защото може да се използва за създаване на уеб приложения за всички мобилни платформи едновременно.

Използването на HTML5 при разработка на сайтfове вече не е проблем. Известни неприятности очакват потребителите на стари версии на Internet Explorer. Към есента на 2011 г. около 44,6% от хората все още са използвали 6, 7 и 8-ма версия на браузъра на Microsoft, в които дори реализацията на HTML не е съвсем стандартна, още по-малко на HTML5.

Internet Explorer 9 има по-добра поддръжка на HTML5, но все още отстъпва на останалите браузъри. Ситуацията се подобрява в IE10, който поддържа напълно HTML5.

Същевременно, HTML5 може да доведе до ръст на киберпрестъпността. Според експерти от TrendMicro, технологията позволява на хакерите да пускат ботнети чрез браузъра – такива, които присъстват в паметта на устройството и се използват за изпращане на спам, организиране на DDoS атаки и други кибер престъпления.

Коментар