Cyber-shot DSC-RX100 – Full HD в джобен размер

Новият компактен фотоапарат Cyber-shot DSC-RX100 наследява много снимачни функции на гамата α на Sony от фамилиите с A-байонет и E-байонет. Моделът, изработен от алуминий за по-голяма здравина, лекота и луксозен външен вид, е подходящ за заснемане на портретни кадри или улична фотография със своите интуитивни, удобни опции за управление.

Sony определя своя продукт като „идеална надстройка” на фотоапаратите от типа „насочваш и снимаш” и като  втори фотоапарат с джобен размер за ентусиасти, които желаят да заснемат ясни изображения и Full HD видеоклипове, докато са в движение.

В основата на Cyber-shot RX100 е залегнала първата в света (към датата на анонса в началото на юни) Exmor CMOS матрица тип 1.0 с резолюция 20.2 ефективни мегапиксела. Разработена от Sony, матрицата има площ около четири пъти по-голяма от размер 1/2.3 при стандартните фотоапарати от типа „насочваш и снимаш”. Улавяйки много повече светлина от фотоапаратите с малки матрици, тя позволява заснемане на детайлни изображения и Full HD видеоклипове с много нисък цветен шум.

По-голямата матрица е съчетана със супер светочувствителния обектив Carl Zeiss Vario-Sonnar T с 3.6x оптично увеличение. За разлика от стандартните фотоапарати от типа „насочваш и снимаш”, широкият F1.8 максимален отвор на диафрагмата пропуска повече светлина, допълвайки голямата Exmor CMOS матрица тип 1.0.

Подобно на високопроизводителните цифрови огледално-рефлексни модели, обективът е снабден с кръгова апертура със седем елемента. Това улеснява създаването на „боке” ефекти в професионален стил, при които обектите са на остър фокус, а фонът зад тях е меко замъглен. Обективът е снабден и с елемент от Advanced Aspherical (AA) стъкло, който допринася за компактните размери на фотоапарата, без да жертва оптичните му качества или резолюция.

Допълвайки матрицата тип 1.0 и обектива, оптимизираният процесор за изображения BIONZ осигурява бързи снимачни реакции и естествени изображения. Освен това процесорът разширява обхвата на светлочувствителността до ISO 256002 (с използване на многокадрово шумопотискане), благодарение на което могат да се снимат ясни изображения от ръка при слабо осветление. RX100 заснема на серия от до 10 кадъра в секунда (с пълна резолюция), а високоскоростният автофокус се фиксира върху цел само за 0.13 секунди.

Дори при снимки на открито, лесно се виждат най-дребните детайли и нюанси на яркия висококонтрастен 7.5cm (3") дисплей Xtra Fine LCD дисплей. С резолюция от 1 229 000 точки, екранът бележи дебюта на новата технология WhiteMagic, която използва бели пиксели в добавка към RGB гамата, за да подсили яркостта. Налична е и широка гама от опции за ръчно регулиране на настройките както при фотоси, така и при Full HD видеоклип.

Опитните фото-ентусиасти ще оценят уникалния Контролен пръстен, обхващащ обектива. Той позволява плавно регулиране с пръсти на експонацията, увеличението, режима Артистични ефекти и на други функции за творчески контрол върху изображението в стила на цифровите огледално-рефлексни модели.

Често използвани функции могат да се запеметят на удобния бутон Fn (функция) за бърз достъп до тях. Функцията Memory Recall запаметява до три групи настройки за мигновено извикване.

Също като цифров огледално-рефлексен фотоапарат, и при RX100 потребителят има избор между режимите за автоматично и ръчно фокусиране. При ръчно фокусиране, функцията MF Assist увеличава изображението, за да улесни фината настройка. Има и удобна функция „Подчертаване”, която подчертава областите с остър фокус от изображението на екрана.

Набор от артистични опции разширяват снимачните възможности както за ентусиастите, така и за начинаещите фотографи. Лесно се извършва фина настройка на изображението с един от шестте Креативни стила, който да подхожда на сцената или на личните предпочитания на снимащия. Режимът „Артистични ефекти” предлага избор от ефекти „във фотоапарата", които се вижадт на LCD екрана, вкл. Ломография, Частично оцветяване, Поп цвят, HDR картина, Миниатюра, Илюстрация, Акварел и други.

Налична при най-новите модели с А-байонет и Е-байонет от серия α, функцията „Автоматично кадриране на портрет” улеснява заснемането на фотоси на близки и приятели, отразяващи тяхната индивидуалност. Cyber-shot разпознава автоматично лицата и кадрира сцената, за да създаде по-стегнати композиции в професионален стил, без да жертва броя на пикселите.

Създадена специално за DSC-RX100, акумулаторната батерия NP-BX1 тип X притежава тънък, енергийно ефективен дизайн и позволява заснемане на до 330 фотографии или 80-минутен видеозапис в AVCHD формат на едно зареждане. Комплектът включва и стилна чантичка-калъф LCJ-RXA с атрактивно покритие от имитация на кожа и приложен ремък за рамо. Обвивайки плътно фотоапарата, калъфът може да се отваря с цел по-лесно снимане в движение.

Компактният цифров фотоапарат Cyber-shot RX100 на Sony излиза на българския пазар този месец на цена от 1299 лв.

Коментар