Samsung завладя 45% от смартфон пазара в Европа

Корейската компания Samsung Electronics завладя 45% от пазара на смартфони в Европа, което доведе до нарастване на дела на Android устройствата до 65%, съобщи digitimes.com.

Излизането на Galaxy S III ускори ръста на компанията през второто тримесечие. Освен това Samsung е лидер във всички ценови категории смартфони. В глобален мащаб Samsung държи 30% от доставките на смартфони.

Платформата Android, която отстъпи дял в САЩ, набира популярност във Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания. На повечето ключови пазари делът на Android превишава 50%.

В близка перспектива никой не застрашава лидерството на Samsung, като се има предвид, че основният конкурент в Европа – Nokia все още не успява да постигне висока популярност на устройствата с Windows Phone.

Нарастването на дела на Samsung означава и спад по този показател за останалите играчи, вкл. HTC, LG, Sony, Huawei и ZTE. Търсенето на техните продукти в Европа расте незначително, по данни от тайванската ОЕМ индустрия.

На петте ключови пазара за смартфони в Европа делът на Apple възлиза на 14,4%. Като причина за сравнително ниския дял се посочва нежеланието на Apple да работи активно с телеком операторите. Освен това поддръжката на iPhone е ограничена в страните от Южна и Източна Европа.

Коментар