Sony Mobile ще съкрати 15% от персонала

Sony Mobile Communications, приемникът на Sony Ericsson, обяви план за съкращаване на 15% от персонала си, или окоро 1000 души, до края на март 2014 г. В допълнение, компанията ще премести централния си офис от Швеция в Япония, по-точно в Токио.

В резултат на тези промени, в Швеция ще бъдат съкратени 650 души, а останалите ще запазят работата си, тъй като Sony Mobile не планира да закрива офиса си в страната – там ще се помещава центърът й за разработка на софтуер. Предстоят промени и в пекинския офис на производителя, става ясно от официалното съобщение.

Мобилният бизнес е един от ключовите за Sony. В момента тече процес по интеграция на смартфон подразделението в групата, като едновременно с това Sony се опитва да съкрати разходите, за да направи по-ефективен бизнеса.

През февруари 2012 г. японската корпорация получи пълен контрол над Sony Ericsson, като изкупи 50-процентния дял на шведския си партньор в съвместното предприятие.

Новата компания Sony Mobile Communications се фокусира върху пускането на смартфони с операционна система Android. По данни на Gartner за второто тримесечие, Sony Mobile изпада от Топ 10 на пазара за мобилни телефони. В предходното тримесечие компанията заемаше девета позиция с дял от 1,9%.

Коментар