Съдът: Samsung нарушава патенти на Apple

Американският съд призна Samsung за виновен в мега делото срещу Apple. Решението гласи, че корейската компания е копирала дизайна и технологиите на iPhone и iPad и трябва да плати компенсация в размер на 1,051 милиарда долара на своя конкурент, съобщиха световните агенции.

Уважени са претенциите на Apple по 6 от общо 7 спорни патента, използвани в iPhone и iPad. Според съда, Samsung е нарушила патенти като възможност на мобилното устройство да различава жестове с един палец на екрана от тези с два, функция за увеличаване на текста при натискане на екрана, дизайн на иконите на дисплея, външен вид и формат на iPhone.

Същевременно съдът отхвърли претенциите на Apple относно патент, който описва дизайна на таблета iPad. Освен това глобата, наложена на корейския производител, е по-малка от исканите от Apple $2,5 млрд.

Смята се, че съдебното решение може да доведе до забрана на продажбите на смартфони Galaxy в САЩ, в резултат на което Samsung ще загуби милиарди долари, а същевременно Apple ще укрепи позициите си на мобилния пазар в отсъствието на основния си конкурент.

Окончателното съдебно решение се очаква на 20 септември. Не е изключено Samsung да отнесе и по-голяма глоба, тъй като е установено, че компанията съзнателно е нарушила епълските патенти.

Ударът върху Samsung може да има последици и за останалите доставчици на Android смартфони. Обвиненията срещу функционалността на смартфоните Galaxy обхващат и софтуерни технологии.

За увереността на съдиите свидетелства фактът, че решението бе взето само след три дни гледане на делото.  По-рано съдът предложи на двете компании да намалят броя на претенциите, но шефовете им не постигнаха съгласие.

Samsung коментира, че решението на съда не е победа за Apple, а поражение за американските потребители. Apple, от своя страна, одобрява решението, отбелязвайки, че за него е имало достатъчно основания.

Коментари по темата: „Съдът: Samsung нарушава патенти на Apple”

добавете коментар...

  1. Ериксон

    Преди да излезе iPhone, пазарът беше пълен с невероятно разнообразни телефони и смартфони. А сега е пълен с жалки подобия на айфони.

  2. :)

    Почти всички телефони са правоъгълни, със заоблени ръбове. Работата е там, че масово телефоните са РАЗЛИЧНИ. Няколко телефона, както и таблети на Samsung са толкова еднакви на вид, че дори собствените им адвокати не успяха да ги различат от 20 фута (горе-долу 6 метра). Ето това копират.

    На тема FRAND – 3G/LTE не са собственост или разработка на Samsung. Всъщност, най-много патенти там държи Нокия. Ако те решат да си оттеглят FRAND патентите, никой няма да може да направи и един телефон. Същото, между другото, важи и за Motorola. От друга страна, ако Xerox си оттеглят патентите, никой няма да може да направи и един компютър, или произволна компютърна мрежа.
    Та, като стигнахме до Apple, ако те си оттеглят примерно патентите за видео (които са в MPEG-LA), ще трябва всякакво online видео да бъде спряно. WebM стандартът, който Google се опитват да наложат, все още не се е измъкнал от нарушаване на патентни права на MPEG-LA (консорциум, в който са доста, и все големи компании). Apple участват и в много други работни групи, и държат и други FRAND патенти.
    Та, май има значително по-тежки играчи в патентните битки от Samsung.

    Само дето Apple и Microsoft не се и опитват да ползват FRAND патенти срещу конкуренцията. Поне като се подписват под някакви документи, си държат на думата. Нещо, което се видя, че великите Google и невероятните Samsung никак не могат да направят.

    Аз лично предпочитам да плащам пари на компании, които поне си държат на думата, вместо да подкрепям такива, които ме продават като стока на рекламодатели, пък иначе много бучат Open Source, Open Source.

    Free Software Foundation няколко пъти се наложи да "напомнят" на Google, че нарушават GPL лиценза, под който пускат софтуер. Ама, то дали ще злоупотребяват с идеята за отворен код, или с FRAND – кво значение има, нали има едни бесни гении, които като чуят "безплатно" и получават оргазъм.

  3. nikola

    Moje li da popitam kakvo tochno kopirat Samsung?
    Pravoygylna forma sys zaobleni rybove?
    Mi dai da patentovame i formata na monitorite, che da izkarvame pari ot vsichkite proizvoditeli?
    Kato Apple sa tolkova inovativni, shto revat, che 3g/lte tehnologiite na Samsung, koito izpolzvat popadat v obsega na FRAND i ne mogat bez tqh, vmesto da si izmislqt novi? Nali sa mnogo veliki i vsichko si pravqt sami?

  4. :)

    Samsung е производител на хардуер, тва далеч не означава, че всичко, което правят в заводите си, е тяхно дело. Touch screen не е една технология, всъщност. Т.е. въобще не може да се говори за "технология на Самсунг".

    То и A5 процесора на iPhone4/4S е разработен от Apple, на базата на ARM архитектура, но се произвежда в завод на Samsung.

    За това колко са очевидни иновациите на Apple, можете да говорите, когато самите вие започнете да иновирате. Много е просто да кажеш "очевидно е", след като си видял нещо направено.

    И, докато говорим по-общо за компании, същата тая простотия цари и на по-ниско ниво. Нагледал съм се на "велики" програмисти, които крадат идеи от конкурентни продукти или случайно попаднали им други проекти. Харесало им, пък и направеното било очевидно. Да, ама докато го "взаимстват", през 3 секунди правят справка с оригинала, как е бил направен, щото не им се получава тва очевидното. Въобще, пълно е с големи философи, които прикриват собствените си некомпетентност и липса на креативност, говорейки за "очевидни" идеи.

  5. Боби

    А наясно ли сте, че Великите Apple ползват дисплеите на Samsung… тоест технологията на тъчскрийновете е на Samsung, не на Apple.
    Именно с този тъчскрийн екран "Ябълката" направиха бум в пазара.
    Да не говорим отделно, че е доста долно да патентоваш всяка миниатюрна, близка до ума идея, само и само, за да печелиш пари в такива дела… Все едно BMW да патентоват стоповете на колите и да взимат пари от всички останали марки коли, защото им ги ползват… глупости !

  6. iPhone 5

    Google копира модела на App Store за търсене и публикуване на приложения. Samsung краде дизайн и визуални елементи от iPhone. Apple са номер едно по иновации всички останали са крадци!

  7. :)

    Не е толкова опасно за другите производители на Android устройства, защото никой от останалите не си позволява да копира почти 1:1 iPhone.

    Samsung си позволиха да копират както външния вид, така и визуални елементи и ефекти/взаимодействия, без грам иновация/креативност/мисъл.

    Интересно защо никой не разглежда тази загуба на Samsung като възможност другите големи производители на Android напреднат повече? Или съвсем услужливо всички забравят, че делът на Samsung е най-вече за тяхна сметка? iPhone бележи ръст с всяка изминала година. С други думи, със Samsung проблеми имат по-скоро HTC и компания, не Apple.

    Може би сега ще се наложи и малко разнообразие и иновация да се появят, вместо евтино копиране.

Коментар