Компаниите с жени в борда били по-устойчиви

Компаниите с по няколко жени в борда на директорите показват по-добра динамика в сравнение с тези, които нямат дамско присъствие в управлението, сочи проучване на изследователския институт Credit Suisse. Анализирани са 2400 фирми по целия свят в периода от 2005 година досега.

Основният извод от проучването е, че жените в борда на директорите допринасят за постигане на по-високи резултати. Съдейки по динамиката на акциите в последните 6 години, компаниите с поне една жена в борда превъзхождат с 26% тези без жени в управителния орган.

Наблюдава се отчетлива разлика между показателите в периода 2005-2007 г. и след 2008-ма. В средата на десетилетието, в условия на устойчив икономически ръст, разликата в динамиката на акциите между компаниите с жени в борда и тези само с мъже е незначителна. Същинското изпреварване настъпва след 2008 г., когато  рязко се влоши макроикономическата ситуация.

Компаниите с по-голямо представителство на жените в управлението като цяло са по-устойчиви – те се чувстват по-добре в условия на спад на пазара, имат по-висок среден показател на рентабилност на капитала и по-малко дългово натоварване.

Авторите на проучването уточняват, че по-високите показатели на акциите на компании с жени в борда на директорите не бива да се разглеждат като напълно доказана закономерност. По-скоро те свидетелстват, че по-балансираният състав на борда повишава устойчивостта на компаниите в икономическа криза.

Коментар