IBM дава $1,3 милиарда за Kenexa

IBM планира да погълне разработчика на софтуер за управление на човешки ресурси Kenexa. Очаква се сделката на стойност 1,3 милиарда долара да бъде финализирана през четвъртото тримесечие на 2012 г. IBM ще плати по $46 за всяка акция на Kenexa, което е с 42,5% над пазарната цена към края на август.

 

Основана през 1987 г. в САЩ като агенция за наемане на персонал, Kenexa предлага по-късно първата автоматизирана система в тази сфера. Днес Kenexa е един от водещите доставчици на услуги за аутсорсинг в областта на оценката, адаптацията и обучението на персонала.

През 2008 г. Kenexa влезе в Топ 10 на сп. Forbes за най-бързо растящите технологични компании, а две години по-късно попадна в челната петица при доставчиците на решения за аутсорсинг на наемането на персонал.

Пазарът на софтуер за управление на човешките ресурси нараства всяка година и е един от най-печелившите. Интерес към този сегмент проявяват ИТ гиганти като SAP, която купи за $3,4 млрд. разработчика на HR системи SuccessFactors, и Oracle, която придоби Taleo за $1,9 млрд.

Коментар