Сървърният пазар расте по брой, пада по приходи

Пазарът на сървъри расте по брой на продадените машини, но намалява като стойност, сочи анализ на Gartner за второто тримесечие на годината.

В периода април-юни доставките на сървъри са нараснали с 1,4% до 2,37 млн. броя, но общите приходи са намалели с 2,9% до 12,86 млрд. долара, спрямо второто тримесечие на миналата година.

Този ефект е резултат от преразпределението на търсенето по региони, което пък се дължи на световната икономическа криза. Ръст се наблюдава в Азиатско-Тихоокеанския регион и САЩ, докато всички останали пазари бележат спад.

В сегмента на x86-съвместимите сървъри продажбите са нараснали с 1,8%, но има спад от 5,6% в приходите. Сървърите RISC/Itanium под Unix бележат спад и по брой продадени машини (-14,9%), и по приходи (-17,9%).

HP продължава да бъде най-големият доставчик на сървърния пазар с 29,1% дял от приходите. Следват IBM с 27,2% и Dell с 15,4%. По брой на продадените машини на първо място също е HP (28,7%), а IBM и Dell си разменят местата с дялове съответно 9,6% и 22,9%.

Коментар