Xeon Phi подсилва суперкомпютрите

Нов копроцесор на Intel, предназначен за използване заедно с Xeon, ще ускори високопаралелните изчисления със суперкомпютри в области като моделиране на хидродинамични и климатични процеси. Чипът Xeon Phi, известен с кодовото име Knights Corner, беше показан на конференцията HotChips.

Чипът стъпва на архитектура Many Integrated Core (MIC), която е ориентирана към работа с множество потоци данни в паралелен режим и осигурява по-добро съотношение производителност на ват, като едновременно с това запазва възможността за използване на съществуващия софтуер.

Xeon Phi включва над 50 ядра и е изпълнен по 22-нанометров процес на базата на транзистори с триизмерна архитектура, каквито се използват в сегашните Intel Ivy Bridge.

Особеност на Knights Corner са големият обем кеш памет от второ ниво – 512 KB на ядро, големият буфер за бързо преобразуване на адреси (TLB) и хардуерният блок за за предварителен избор, които ускоряват паралелните изчисления.

Intel възлага големи надежди на Xeon Phi. Компанията очаква копроцесорът да способства научно-техническия прогрес в различни области. Производството на чипа ще започне тази година.

Коментар