AMD не смогва да изпълни финансовия план за тримесечието

Вторият по големина производител на микропроцесори Advanced Micro Devices Inc. предупреди своите акционери и инвеститори, че поставените финансови задачи за първото тримесечие по-скоро няма да бъдат достигнати. Новината доведе до това, че акциите на компанията загубиха почти 4.6% от цената си, съобщи pcnews.ru.
AMD, който води ожесточена борба с лидера на пазара за процесори Intel, обяви, че приходите за периода възлизат ориентировъчно на $1.6 милиарда, вместо планираните $1.7 милиарда. При това, анализаторите не са единни по въпроса за прогнозната величина на приходите – тя се колебае от $1.53 млрд. до $1.86 млрд.
Предходното тримесечие AMD също предупреди за това, че приходите ще се окажат по-скромни от предполаганите по-рано. Но дори и старата прогноза не беше приета от инвеститорите с ентусиазъм, а по-скоро обратно – акциите на компанията поевтиняха почти с 8% след публикуване на 23 януари на първичния финансов план за тримесечието.
Според анализатори от Stifel Nicolaus, причината за по-слабите резултатите на AMD е засиленият натиск от страна на Intel, който контролира около 74.4% от пазара на процесори. За първи път от много време Intel успя да отвоюва обратно част от пазарния си дял от AMD и е настроен да продължи експанзията.

Коментар