Спамът превиши 90% през февруари

Рекордно ниво на спама през февруари отчете компанията SoftScan. Нейните антиспам системи са идентифицирали като нежелани съобщения 90.3% от всички електронни писма в Интернет.
Това е най–високият показател за спам, отчитан досега от SoftScan, съобщава pcnews.ru. Според компанията, февруари за пореден път е демонстрирал високата активност на спамърите, които са успели да приспят бдителността на потребителите с относително спокойното начало на годината. На 1 януари спамът е бил “едва” 40%.
Най-висок е бил процентът на рекламните нежелани съобщения в една от февруарските съботи, когато нивото е достигнало 96.22%. Подобен случай експертите установиха и един път пред ноември миналата година. Тогава спамът скочи до 89.73% от имейл трафика. 
Според февруарската статистика на SoftScan, вирусната активност също е нараснала с 50%, но засега е само 0.76% от проверените съобщения. На първо място са фишинг атаките, на които експертите по сигурност предричат “голямо бъдеще”. Фишингът държи 72.36% от откритите зловредни кодове.
На второ място са вирусите от семейството Trojan Downloader (16.23%). Основна заслуга за ръста тук има новата вълна атаки с модификации на ураганния червей.

Коментар